49

Случаите на COVID-19 в Турция скочиха с 60% за седмица

Турски експерт препоръча хората да се придържат към изискването за носене на маски, тъй като броят на Covid-19 инфекциите в Европа рязко се повиши през последния месец. Той добави, че разпространението и смъртността във високорисковите групи ще се увеличат. 

В момента маските в Турция са задължителни единствено в болничните заведения.

„Носенето за маска за лице трябва да бъде въведен отново в затворени зони и в обществения транспорт“, препоръча Джавит Ъшък Явуз, специалист по обществено здраве. Той подчерта, че мерките за защита, оставени на индивидуалните предпочитания, не могат да предотвратят пандемията.

Анадолска агенция

Дори ваксинирани хора с маски за лице могат да бъдат заразени от тези, които не носят маски за лице в затворени среди, каза Явуз.

 

„Когато човекът срещу вас не носи маска за лице, защитата на вашата маска също намалява. Препоръчвам на всички дори да носят двойни маски в затворени и многолюдни среди“, добави експертът.

 

„Новите подварианти на BA.4 и BA.5, които са много по-заразни поради липсата на мерки, продължават да се разпространяват. Ако тези мерки не бъдат засилени, може да има риск и за тези, които са преболедували коронавирус. Дори те могат да бъдат повторно заразени в рамките на два или три месеца“, предупреди Явуз.

 

Експертът посочи също, че увеличаването на броя на случаите представлява сериозен риск за лицата, които не са ваксинирани, имат сериозни заболявания или нисък имунитет. Той даде пример със случайте с хора над 65 години, които са се увеличили с 32 процента в Европа.

 

„Дори ако се прилагат само 25 процента от препоръчаните от учените мерки, много хора могат да избегнат заразяването“, каза Али Агачфидан, професор от Истанбулския университет.

 

"Рискът от предаване на вируса на един метър или по-малко, от заразен човек в затворена среда е 99 процента", предупреди Агачфидан. Той добави, че маската е единственият начин да бъдете защитени при близък контакт.

 

Общо 406 322 случая на COVID-19 са докладвани в Турция между 25 юли и 5 август, съобщи Министерството на здравеопазването в последната седмична статистика.

 

Въз основа на данните от последните две седмици, обявени от министерството, броят на случаите се е увеличил 16 пъти, а броят на починалите седем пъти в сравнение с преди месец.

 

Докато увеличението на броя на седмичните случаи скочи до 61 процента, броят на загиналите пациенти с COVID-19 се увеличи с 64 процента.

 

Процентът на тези, които са получили поне две дози ваксини е 85,5 на сто в страната, по данни на министерството.

 

Откакто беше докладван първият случай на COVID-19 през март 2020 г., коронавирусът е заразил близо 16,3 милиона и е причина за смъртта на 100 000 души в Турция.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?