Следвайте ни

Случаите на COVID-19 в Турция скачат драстично

Турция: Ефективността на китайската ваксина е 83,5 на сто независимо от мутациите 

viber icon

Турското министерство на здравеопазването съобщава за рязко увеличение на COVID-19 от 9 на почти от 12 хил. случая дневно за втори пореден ден. Докато все още около 65 души губят живота си заради вируса дневно, като общия брой на загиналите достигна почти 29 хил. души.


Според данните на министерството тази седмица коефициентът на заетост в болничните легла е все още нисък, 49,1 процента, този на интензивните отделения за възрастни е 63,2 процента.


На фона на тази мрачна картина, дойде добра новина за Турция, относно ефективността на използваната там китайска ваксина КоронаВак. 


Дългоочаквано изявление относно най-новите резултати от фаза 3 опити в Турция на китайската ваксина, дойде вчера от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа. В изявление н Туитър той обяви, че ефективността на ваксината е 83,5 на сто, а степен на превенция на хоспитализация от 100%. 


Клиничното проучване е проведено върху повече от 10 000 доброволци, посочи в изявлението си Коджа, добавяйки, че до момента в страната са приложени вече над 9 милиона дози от ваксината.


В отделно изявление, публикувано след заседание на турския научен консултативен съвет за коронавирус, Koджa отбеляза, че процесът на ваксинацията е започнал да намалява разпространението на пандемията в страната.


Възможно е обаче мутантните варианти на вируса да се наблюдават по-често в бъдеще. Но той успокои гражданите, че китайската ваксина е достатъчно ефективна и срещу новите мутации на вируса. До момента се споменава, че около 70 на сто от новозаразените в страната са с Британския вариант. Като друга важна констатация е, че повечето новозаразени са млади хора. 


Министър Коча също отбеляза, че здравното министерство ще докладва честотата на случаите на коронавирус инфектирани за всяка провинция седмично и ще актуализира базовата карта на риска на всеки 15 дни. "Тези доклади ще излизат през уикендите и промени в мерките, ако и когато е необходимо, ще влязат в сила от понеделник за 15 дни", добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?