49

Словения узакони еднополовите бракове първа в Източна Европа

Поправка на Семейния кодекс на Словения, според която еднополовите двойки ще могат да сключват брак и да осиновяват деца, влиза в сила от днес, съобщи словенската редакция на телевизия Ен1.

Законният брак в Словения вече няма да бъде само между мъж и жена, както досега, а от двама души, без значение от пола им.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който определя брака като съюз единствено между мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той отмени незабавно действието на оспорваните текстове от закона и нареди на парламента да промени текста в рамките на шест месеца. През октомври 2022 година Словения стана първата страна в Източна Европа, приела законодателство за еднополовите бракове.

До момента еднополовите бракове са легализирани в 18 европейски държави, повечето от тях дават и възможност на двойките да осиновяват деца. Други европейски страни позволяват на еднополовите двойки да регистрират съвместно съжителство, но не и да се женят - сред тях са Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия. Повечето източноевропейски държави, включително България, не са узаконили нито съвместното еднополово съжителство, нито хомосексуалните бракове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Милка 51г. Куртово Кунаре

Милка 51г. Куртово Кунаре

04.02.2023 | 13:12

Много хубава новина за Словения. Когато хората се обичат не трябва да имат пречки да се обичат законно. Би било прекрасно повече хора да се поставят на тяхно място. Не мога и да си представя колко пречки щяхме да имаме с мъжа ми, ако ние бяхме на тяхно място. И между другото в България еднополовото съжителство е законно, но гражданският брак не е. Бъдете хора преди всичко, омразата на никой не е помогнала.

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?