Следвайте ни

Словения се готви за четвъртата вълна на коронавируса

viber icon

Словенският министър на здравеопазването Янез Поклокар предупреди за опасността от нова, четвърта вълна от епидемията COVID-19 в резултат на спада на ваксинирането в страната и разпространението на щама Делта, предава БГНЕС.

„Щамът Делта на вируса представлява основна заплаха за спокойното лято и нормалната есен. Затова със сигурност се подготвяме за четвъртата вълна на епидемията. Вече не е въпросът дали той ще дойде, а кога ще бъде", каза Поклокар на пресконференция.

Той предупреди, че досега има твърде малко ваксинации и че по-заразният щам Делта на коронавируса вече сериоцзно се разпространява в Европа.

Въпреки че досега в Словения са били открити само двадесет случая на Делта варианта, се смята, че той става все по-разпространен в много страни, като Поклокар предупреждава за ситуацията в Португалия, Обединеното кралство и някои други европейски страни.

Министърът потвърди, че ваксинацията на населението все още е недостатъчна, тъй като данните показват, че досега само една трета от цялото население е защитена с по две дози. Поклокар обяви, че словенското правителство ще осигури законно инвестиции в здравната система от 1,9 милиарда евро през следващите десет години, за да компенсира недостатъчните инвестиции в персонал, оборудване и дигитализация на тази система.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?