Следвайте ни

Слон и мравояд на 9 милиона години откриха край Памуккале СНИМКИ

viber icon

Екип от палеоантрополози, палеонтолози и геолози в съвместен проект на университетите в Еге, Памуккале и Хитит проведе повърхностно проучване в югозападната турска провинция Денизли, (известна с природния феномен Памуккале) под координацията на Министерството на културата и туризма. По време на проучването, проведено под ръководството на Ахмет Ихсан Айтек, преподавател в Катедрата по антропология, Факултет по наука в Университета "Мехмет Акиф Ерсой", тази година бяха открити вкаменелости, принадлежащи на осем различни животински вида, което увеличи общия брой на откритите до момента фосили до 30 видове бозайници живели преди няколко милиони години.

В допълнение към вкаменелостите на прасе, хиена, жираф, кон, газела и мамут от периода на плейстоцена, датиращи отпреди 1,2 милиона години, други вкаменелости на слон и мравояд от периода на миоцена датиращи от 9 милиона до 7 милиона години бяха идентифицирани в други райони на града.

Айтек обяви, че са открили вкаменелости, принадлежащи на много животни, в проучванията, които те провеждат с мултидисциплинарния екип от 2017 г. до днес в Денизли и че проучването през 2020 г. отбелязва четвъртия им сезон на съвместна работа.

Посочвайки, че те се опитват да изследват древната фауна в региона, като изследват нови райони в околността: „Преди две години открихме ново място с различни вкаменелости в района. В тазгодишното проучване идентифицирахме четири нови вида, които преди това бяха непознати тук. Те са от изключително голям жираф и мравояд, които са в допълнение към тези на прасе, хиена и жираф, които преди това открихме в района. Гордеем се с открития мравояд, тъй като е много рядко животно в Турция. Отново, в района Памуккале около Денизли, направихме много важно друго откритие тази година и открихме вкаменелост на пробосцидан, който никога преди не е бил открит в Анадола (Азиатска Турция). Този вид слонове е от голямо палеонтологично значение. Тези две находки са от периода, който наричаме късен миоцен и датират от 7,5 до 9 милиона години. "

Айтек припомни, че те са открили важни вкаменелости, датиращи от 1,5 милиона или 2 милиона години в проучвания през предходни години, добавяйки: „В Денизли, фосили от периода на плейстоцен са открити в травертенови райони и тази година открихме за първи път наличието на вкаменелости от плейстоценния период в район извън травертени. Тук идентифицирахме вкаменелости от два различни вида, единият от които е мамут. Можем да кажем, че намереният мамут е живял преди 1 милион до 1,2 милиона години. Тази вкаменелост, който наричаме южен мамут, е първата по рода си находка на макробозайници извън район на травертен. 

Подчертавайки, че района на Денизли има богата перспектива за нови находки, Айтек заяви, че плановете им за разкопки тук са били забавени поради избухването на COVID-19 и че те планират да бъдат възобновени веднага щом приключи пандемията.

Сердар Майда, преподавател в Катедрата по биология в Университета Еге, също отбеляза, че те виждат вълнуващи резултати като екип. Споменавайки своите открития за мравояд, хиена, изключително големи вкаменелости от жирафи, прасета и слонове, които не са били регистрирани преди това в Турция, той подчерта, че те също са открили вкаменелост на мамут и принадлежащ му зъб, които са били по-добре запазени от идентифицираните преди .

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?