2374
Следвайте ни

Сложната математическа загадка на руския премиер

viber icon

По-рано този месец руският премиер Михаил Мишустин отбеляза първия ден от учебната година като посещава шести клас в часа по математика в едно от от водещите училища в страната, разказва в своя материал колумнистът Алекс Белос. 

Класът изучава проблем, свързан с бизнеса, а Мишустин обяснява на учениците защо трябва да правят бизнес проекти в училище, а след това поставя задача на учениците.

Според условието на задачата учениците трябва да начертаят перпендикуляр от точката на окръжността към диаметъра, без да използват никакви измерване, което означава без пергел, транспортир, триъгълник или измервателна линийка. Именно в тази „привидно възмутителна забрана“ според Белос се крие „красотата на тази задача“.

С други думи, като се има предвид кръг с маркиран диаметър върху него и точка на окръжността, можете ли да намерите начин да начертаете линия от точката, която пресича диаметъра под прав ъгъл. (Както е отбелязано в зелено по-горе.)

„Избрах тази задача днес, защото това е прекрасна главоблъсканица, а също и защото ми се стори любопитно, че един от най-влиятелните политици в Русия използва геометрична задача като рекламен трик. Не всеки ден виждате политик, който пише математическа задача на дъската и я решава, независимо от коя държава е“, коментира авторът на статията.

Снимката на Мишустин в горната част на тази статия показва как може да започнете - ъгълът с връх в точка на окръжност и рамене към двата края на диаметъра, е прав ъгъл, подсказва авторът на статията.

Белос също отбелязва, че някои фундаментални познания за триъгълниците може да ви бъдат полезни за решаването на тази задача. Например в  триъгълниците трите височини винаги се пресичат.

И решението на задачата.

Мишустин, който е инженер по образование, напъства учениците: „Струва ми се, че на вашата възраст би било добре да получите някои основни знания. И когато имате математически познания, а също и по физика, химия, ще можете да решавате всякакви задачи, включително бизнес проблемите”.

Руското правителство е подложено на критика от международната математическа общност за нарушаване на правата на човека срещу математика и анархист Азат Мифтахов, който е осъден на шест години затвор в колония по-рано тази година за предполагаемо хулиганство. А петиция за освобождаването му е подписана от повече от 3000 академични математици от цял свят, напомня „Гардиън“.

Отговорът може да видите малко по-надолу:

 

 

Решението:

СТЪПКА 1 Начертайте линии от точката до двата края на диаметъра. Изберете друга точка от кръга и направете същото. Ъглите в двете точки до краищата на диаметъра са прави ъгли, както е показано.

 

СТЪПКА 2 Удължете линиите, които минават през двете точки, докато се срещнат, както е показано. Разгледайте тази точка на пресичане като ъгъла на „голям“ триъгълник, чиято противоположна страна е диаметърът на окръжността. Две от височините на този голям триъгълник вече са начертани: това са тънките сини линии, които преминават от всеки от двата края на диаметъра към противоположните страни. Знаем, че височините се пресичат, така че когато теглим линия от върха на големия триъгълник през пресечната точка на двете линии под него, това също трябва да бъде височина, което означава, че тя пресича диаметъра под прав ъгъл.

СТЪПКА 3 Сега сме построили линия, перпендикулярна на диаметъра, последната ни задача е да начертаем права, успоредна на нея, която минава през червената точка. За да направите това, начертайте линия от точката, където новопостроеният перпендикуляр пресичаа кръга, през червената точка, докато стигне удължението на диаметъра.

СТЪПКА 4 Начертайте линия от другата точка на пресичане на перпендикуляра и окръжността и я присъединете с точката на диаметъра, намерена при предишната стъпка. Тази линия трябва да пресича кръга в огледалната точка на червената точка. Линията, която ги свързва, е перпендикулярът, който ни трябва.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

грамотни тъп-аци

грамотни тъп-аци

03.10.2021 | 13:33

Журналясти, ако и вие знаехте математика, щяхте да изпитате с някаква задача ония ковид математичета!

Отговори
1 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:25

С М Ъ Р Т НА УНТЕР К О Ч И Н А Т А ! С М Ъ Р Т НА КОЛХОЗНАТА К О Ч И Н А !

Отговори
1 3
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:24

Валерий Цепкало назвал причину отъезда в Москву

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:06

ЗАЛЕТЕЛА К НАМ ОСА ;) ТОЛСТАЯ И БОЛШАЯ! :)

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:04

МАЧКААААЙ! :) i.natgeofe. com /n/16be9f1e-a8f2-4866-ab60-4ad1bd628c53/ 01-asian-giant-hornet-minden_00405319_3x4.jpg ht tps ://www.ucl.ac.uk/news/sites/news/files/400x300_Common_Wasp__Vespul.png

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:00

КОЙ СЕДИ ЗАД ИГИЛ? - streamable . com / xytry9

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 08:53

ДРУГАРЮ ЛУКАШЕНКО, НЕ СЕ СТРАХУВАЙ! ПАЗЯТ ТЕ ОСАТА И ЕДИН АЗИАТСКИ СТЪРШЕЛ :) АКО НЯКОЙ МЕРЗАВЕЦ СЕ ОПИТА ДА НАПАДНЕ ГЛАВРЕМСПЕЦСТРОЙ-12 СМАЧКАЙ ГО С Т А Н К О В Е Т Е !

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 08:48

ИСКАМ ГЛАВИТЕ НА: BRENNAN, KISSINGER, POMPEO, BURNS, BIDEN, БОЧАРОВОВ, ГЕРАСИМОВ, ПУТИН!

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 08:46

УНТЕР ГАВНОТО И ДРУГАРЯ БОЧАРОВ ИСКАТ ДА У Б И Я Т ДРУГАРЯ ЛУКАШЕНКО!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?