Следвайте ни

Сложиха на тезгяха 18-вековна църква с уникални мозайки в Турция СНИМКИ

viber icon

Уникална 1800-годишна църква се продава в курортното селище Бодрум, в Югозападната Егейска турска провинция Мугла.

71-годишният собственик Фърат Йозбашар заяви, че е получил разрешение за реставрация на църквата, която се намира в туристическия район Битез, но е трябвало да обяви терена за продажба по икономически причини породени от Covid-19.

 „Исках да превърна градината на църквата в кафене и ресторант и да я използваме за културен туризъм, като я реставрирам. Изготвихме проект за реставрация, защита и експлоатиране на църквата. Всички разрешителни са взети и в момента продаваме целия парцел с 4 вили в него, за 17 милиона турски лири." (почти 4 млн.лв.), каза той.

В проучване направено от доц. Емине Ток, от катедра по история на изкуството на Университета Еге, в Измир, се посочва, че структурата, принадлежи към ранновизантийския период, от II век и IV век. Църквата е обявена за защитен исторически обект, от министерството на културата.

Сградата, поради своите архитектурни качества и подови мозайки, е уникална.

Добре запазените мозайки на пода са много любопитни и редки, изобразяващи четири делфина и риба меч. Поради тази причина е възможно църквата да бъде възстановена в нейния първоначален облик и да бъде отворена за туристически посещения.

В църквата има още две малки помещения, кладенец и се намира в живописен двор с мандаринови и маслинови дървета, типични за района.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?