3906

Сложен избор за Киев: ПВО или за големите градове, или за фронта

Украйна е изправена пред труден избор. Руските удари са изправили Киев пред дилемата дали да предостави повече противовъздушна отбраната (ПВО) на големите населени пунктове в тила или повече в зоните на активни бойни действия на фронта, предаде Укринформ, позовавайки се на най-новия анализ на Института за изследване на войната.

Изглежда, че Русия се възползва от „деградиралия ПВО чадър“, в опит да срине електропреносната мрежа на Украйна и да ограничи капацитета на украинския военнопромишлен комплекс.

„Руските сухопътни войски се възползват от способността си да използват въздушни удари по украински фронтови позиции, за да си осигурят бавно, но постоянно напредване“, посочва анализът на Института за изследване на войната.

Според експертите от института рехавото и непостоянно разпределение на ПВО по фронта вероятно благоприятства засилването на въздушни удари с управляеми и неуправляеми крилати боеприпаси. Те са били използвани от руските сили за тактически ефект при завземането на Авдеевка през февруари тази година и се използват отново в сегашните нападателни действия близо до Часов Яр.

Укринформ припомня, че президентът Володимир Зеленски е заявил в интервю за германския вестник "Билд", че Украйна успешно произвежда собствени дронове, но дроновете не могат да заменят системите за ПВО, ракетните системи за залпов огън с голям обсег или артилерията.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?