49
Следвайте ни

Следят с предаватели миграционните маршрути на костенурките в Турция

viber icon

Костенурките Карета (Caretta caretta) са уязвими към атмосферни и океанографски промени, свързани с изменението на климата. Те са под внимателното наблюдение на турските власти, тъй като тяхното сезонно морско местообитание може да се промени в отговор на глобалното затопляне.

Няколко морски костенурки с прикрепени към тях предаватели се проследяват от властите, но маршрутите им изглежда са се променили поради глобалното затопляне, отбеляза заместник-министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Емин Бирпинар.
През последните две години на 20 морски костенурки са поставени проследяващи устройства, с които се следи движението на тези животни в зависимост от температурата на водата, като всички данни се събират и наблюдават внимателно.


„Костенурка на име „Туба“, която пуснахме в морето преди две години, отиде в Адриатическо море. Обикновено не трябва да отива толкова далеч на север“, каза висшият служител, подчертавайки, че тази ситуация показва, че Средиземно море се затопля и температурата на морето също се повишава.

Бирпинар отбеляза, че могат да възникнат нови условия, застрашаващи морското местообитание, ако това затопляне не може да бъде предотвратено.


„Ако не успеем да предотвратим това затопляне, други инвазивни видове ще дойдат тук. И ще започнат да унищожават съществуващите местни видове. Наприме отровната риба балон идва от Червено море и в последните години се среща все по-често в Средиземно море“, каза Бирпинар. Той допълни, че екологичният проблем не познава граници.

Средиземно и Егейското крайбрежие на Турция приютява повече от 20 места за гнездене на застрашените видове костенурки. Чъралъ и Изтузу, двата известни плажа в страната, са сред основните места за размножаване на костенурките.

Смята се, че около 500 000 бебета морски костенурки са достигнали морето от турските плажове само тази година, но е известно, че огромното мнозинство от тях не могат да оцелеят, ставайки жертва на хищни риби.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?