3906

Следи от мозъчни операции от преди 3200 г откриха в некропол в Турция

Археологически разкопки откриха 400 скелета отпреди около 3200 години. Следи от мозъчна операция, са открити върху 30 черепа, в некропола на Чатак, окръг Ван, Източна Турция.

„В региона може да е възникнало неврологично заболяване или епидемия. Хирургията, проведена чрез четири метода, доведе до 60% процент на възстановяване, демонстрирайки успеха на процедурите“, сподели експерт.

Разкопките в некропола се провеждат под ръководството на Гулан Аяз от Археологическия отдел на университета Юзунджу Йил и Дирекция на музея Ван.  В проекта участват и други експерти с разрешението на Министерството на културата и туризма в Анкара.

С подкрепата на Генералната дирекция за културно наследство, музеите и община Ван, учените, които изследват мястото, наречено „Некрополът на Кания Бекан“, идентифицираха три стаи с каменни стени и четири изградени гроба.

Аяз сподели, че провеждат проучвания от 2021 г. До момента в некропола са отворени 7 гробници, отразяващи погребалните традиции от желязната епоха, включително 3 дромос камери и 4 иззидани гроба.

Той добави, че екипът е идентифицирал множество погребения, където са оставени храна и декоративни предмети, и е наблюдавал погребения на кучета, смесени с човешки скелети. Малки животински скелети на входовете на гробниците предполагат традиция за принасяне на жертви. Работата им в района ще продължи.

Доцент Хакан Йълмаз от археологическия отдел на университета Ван Юзунджу Йил заяви пред Анадолската агенция (АА), че са получили антропологично значими открития в продължаващите изследвания през последните 3 години.

Йълмаз съобщи, че е открил приблизително 30 черепа с доказателства за хирургическа интервенция (трепанация) при изследването на 7 гробници, идентифицирани в некропола.

Той отбеляза: "в древни времена различни методи за хирургия на черепа, включително набраздяване, рязане, пробиване и изстъргване, са идентифицирани при нашите изследвания в този некропол. И четирите техники са много значими, предполагайки минало неврологично заболяване или епидемия в региона."

Индивидите са претърпели успешни операции, използващи тези методи, с 60% процент на възстановяване.

Йълмаз допълни, че некрополът на Кания Бекан е „уникален“ в Турция с тези налични операции на черепа, което показва подходящо внимание към пациентите, като процедурите обикновено се извършват в дясната, лявата и задната част на черепа.

Йълмаз заяви: „Костите, извлечени от гробниците, ще бъдат подложени на подробен лабораторен преглед. Антропологичните анализи ще определят възрастта и пола, последвани от проучвания за заболявания, засягащи костите. Изследването на устата и зъбите ще разкрие диетични навици, а изследванията ще изследват заболявания по време на ранна и детска възраст. Целта е да се получи максимално информация от находките с които разполагаме."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?