46

След зимния сън: Хранят кафявите мечки в Бурса с енергийни курабийки

Специална пекарна беше създадена в убежището за мечки Овакорусу и центъра за спасяване и рехабилитация на диви животни Джелал Аджар в квартал Караджабей в Бурса, за да помогне на мечките да възстановят силите си след дългата зима и прекарания зимен сън. 

Специални курабийки от чам фъстък, меласа и плодов хляб, приготвени в пекарната, се предоставят на мечетата, за да отговорят на повишените им нужди от протеини и калории. В резерватите живеят повече от 71 кафяви мечки.

Тези мечки са защитени в естествената си среда в тези приюти, свързани с Генералната дирекция за опазване на природата и националните паркове в Бурса.

Проучванията показват, че по време на зимен сън има спад в метаболизма на мечките. Сърдечният ритъм и дишането на мечките се забавят, а кръвообращението им се концентрира в сърцето, белите дробове и мозъка. Всеки ден по време на зимен сън мечката се нуждае от вода, протеини и 4000 калории от натрупаните мазнини.

Интересното е, че по време на зимен сън нивата на холестерола на мечките са два пъти по-високи, отколкото през лятото и два пъти по-високи от нивата на холестерола на хората. 

Мечките обаче не получават втвърдяване на артериите или жлъчни камъни, защото черният им дроб отделя вещество, което разтваря жлъчните камъни. 

Друга мистерия е как мечките запазват костна маса по време на зимен сън, обясни Азизджан Сезер, главен ветеринарен лекар на рехабилитационния център.

„Затова отворихме тази пекарна, за да храним нашите мечки с висококалорични и високопротеинови храни, като хляб и сезонни плодове. Раздаваме близо 400 килограма храна всеки ден“, сподели Сезер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гошо

Гошо

04.05.2023 | 23:02

Няма да е лошо и по 2-3 линии на ден да им предлагат - за още повече тонус и настроение!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?