3906

След земетресенията в Турция: Стопани спират със съдебна заповед рушенето на опасни сгради

Десетки хиляди хора може да останат без жилища

В Хатай, една от най-тежко засегнатите провинции от земетресенията в началото на февруари, отломките от срутените сгради отдавна са разчистени.

 

Процесът обаче беше спрян за стотици силно повредени структури поради съдебните искове на собствениците на имоти за „спиране на разрушаването“.

 

На стените или входовете на тези силно повредени сгради, които стоят насред равни и празни площи, са изписани надписи като „Разрушаването на тази сграда е спряно със съдебна заповед“ и „Не разрушавайте тази сграда“.

 

Изписаните със спрей съобщения са придружени от копия на съдебни разпореждания, получени от административните съдилища, в които се посочва причината за „спирането на събарянето“.

 

Поради тези съдебни разпореждания не може да бъде извършено събарянето на стотици тежко повредени сгради, криещи риск от спонтанно срутване. В същото време вторични трусове все още продължават да притесняват жителите на района. До момента са регистрирани над 30 хиляди пеки земетресения, но често те достигат до 5 по скалата на Рихтер.

 

Според някои служители много от собствениците на имоти се опасяват, че ще понесат загуба на права, ако сградата бъде разрушена. Други прибягват до правни действия, за да спрат разрушаването поради разногласия между собствениците на сградата.

 

Махмут Байракчи, жител на квартал Барбарос, чиято собствена къща също се срути при земетресението, подчерта опасността, породена от невъзможността да се разрушат силно повредените сгради.

 

„Екипи няколко пъти са посещавали сградите за огледи. Собствениците смятат, че ще няма да имат право да построят същите сгради отново, ако домовете им бъдат съборени сега. Въпреки че обясняваме, че не е така, те не разбират. Не знаем как ще се реши това“, допълни той. 

Много от срутените имоти също така нямат изрядни нотариални актове, а са построени с уговорки през годините, между съсобственици или роднини, които сега нямат правна стойност. Страховете са, че десетки хиляди хора може да останат без желища поради подобни правови проблеми в района.

На 6 февруари мащабни земетресения разтърсиха южната част на страната, главно 11 провинции. Кахраманмараш, Хатай, Адана и Адияман станаха свидетели на най-големите разрушения.

 

Силните земетресения отнеха живота на повече от 50 000 души и оставиха стотици други без дом.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Арх

Арх

01.07.2023 | 23:25

Тези сгради не само нямат нотариални актове, те значи нямат и одобрени проекти и строителни разрешения. При това и законно построени сгради са строени в отклонение от проектите за повече печалба. Не е случайно, че толкова от тях се срутиха. При подобно по сила земетресение в Япония картината беше коренно различна, макар и там да не се размина без жертви.

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?