1939

След земетресенията: Хиляди хора напускат Хатай, остават призрачни градове

Хората бягат от Хатай след последните трусове

Тези дни хората, живеещи в региона на Хатай, Южна Турция, бързо напускат града и започва масово изселване по изходните пътища и автобусни терминали.

АП

След земетресенията в южната провинция, която претърпя най-тежките щети при земетресенията на 6 февруари, тя беше разтърсена от нови трусове с магнитуд 6,4 и 5,8 на 20 февруари. 

Последните трусове подновиха паниката и безпокойството в провинцията.

Повечето от районите, особено Антакия, Искендерун и Дефне, почти са се превърнали в призрачни градове.

АП

В съседния средиземноморски окръг Мерсин, в следствие на масовата миграция, населението е нарастнало с 40 на сто само за последната седмица, се споменава в информация от местни медии.

 

След скорошните трусове беше забелязано, че улиците на Антакия, които вече бяха разрушени от предишните земетресения, сега напълно се превърнаха в развалини. Градът с предишното име Антиохия, трябва да бъде построен за пореден път изцяло. Той е бил разрушаван 7 пъти по време на 4 000 годишната си славна история.

АП

Властите не позволяват на граждани да влизат в разрушените сгради в града, които са пълни с купища отломки и са много рискови.

По улиците на историческия център на Антакия няма никой освен силите за сигурност и репортерите, докато патрули изпълняват специални операции.

АП

Хората, които искат да пътуват за другите окръзи, създадоха огромни задръствания на изходните точки на Хатай, а вече втора седмица има недостиг на гориво на бензиностанциите в региона.

Служител от автобусна компания заяви, че превозват най-малко 2000 пътници всеки ден от Хатай до другите региони.

АП

Не са малко и хората в региона, претърпели сериозни травми от земетресенията, които са отведени в околните болници с оплаквания от психически срив.

Оцелелите от земетресението, живеещи в палатки съобщиха, че тяхното психическо здраве вече не може да се справи с тази ситуация.

„Иска ми се този кошмар да свърши“, каза един от тях.

 

Земетресенията, с епицентър Кахраманмараш, отнеха до момента живота на 43 556 души. След първото земетресение от 7,7 бала по Рихтер бяха регистрирани 7 930 вторични труса. 

Министърът на вътрешните работи Сулейман Сойлу, сподели пред ТРТ Хабер:

"Ние сме отговорни към нашите граждани, които са загубили живота си. Тази травма може да се преодолее само с голямо единство и солидарност. Скърбим. Нашите градове са унищожени, но това не намалява нашата надежда. Трябва да работим повече. "

 

Други шестима души загубиха живота си по време на последния мощен трус с магнитуд 6,4 разтърсил южната провинция Хатай на 20 февруари.

 

Сред загиналите има трима души, които са попаднали в капан, след като са се върнали в повредените си апартаменти, за да вземат вещи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?