71

След земетресенията: ЕС подпомага Турция с 1 млрд. евро, Срия - със 108 милиона

Европейският съюз, международните финансови институции и агенциите за развитие обещаха дългосрочна финансова подкрепа за усилията на Турция за съживяване на разрушените градове и социално-икономическия живот в засегнатия от земетресението регион. Това стана на международна донорска конференция, проведена в Брюксел.

Конференцията беше открита от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и мандатния председател на Съвета на ЕС от министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон с участието на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу и представители на други страни.

Лайен обяви, че Европейската комисия е решила да отпусне 1 милиард евро за усилията за възстановяване и реконструкция на засегнатите райони. Тя допълни, че Брюксел ще предостави и 108 милиона евро за хуманитарна помощ в съседна Сирия.

„Трябва да поддържаме нашата подкрепа. Трябва да мобилизираме реконструкцията на домове, училища, болници и друга критична инфраструктура с най-висока безопасност“, сподели Лайен във встъпителната си реч. Подчертавайки, че това предизвикателство е огромно, тъй като се отрази на живота на около 13,5 милиона души в Турция.

Лайен припомни, че десетки спасителни, хуманитарни и медицински екипи от десетки страни, в това мисло и България, се притекоха незабавно на помощ на пострадалите от земетресението. „Това е история за катастрофалната загуба и героична солидарност на хората от Турция и Сирия, както и международния свят."

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели подчерта, че конференцията ще даде възможност за разширяване на помощта от ЕС за Турция.

„Комисията на ЕС е готова да помогне на Турция за реконструкцията на сгради, училища, болници и друга критична инфраструктура, за да може да започне нормален живот в района“, допълни той, като подчерта, че ангажимента на ЕС ще бъде дългосрочна кампания.

 

Кристерсон изтъкна стремежа на Швеция да помогне на Турция и Сирия, засегнати от бедствието, като информира, че само Стокхолм ще отпусне 45 милиона евро на двете страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

21.03.2023 | 16:58

оферта за личен и професионален заем Ние сме финансова кредитна институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Предлагаме много изгодни кредитни услуги от 5 000 евро до 500 000 евро за лични нужди и инвестиции в малки и средни предприятия. лихвен процент от 2,5% годишно със срок на погасяване от 1 до 25 години. моля свържете се с нас за всички ваши нужди на: Имейл: [email protected] WhatsApp: 0033 745 503 314

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”