49

След земетресението: Самоличността на 2018 загинали в Хатай не е установена

Броят на жертвите след фаталните трусове в Турция се увеличи до 53 000

В актуализация след дълга пауза турският вътрешен министър Али Йерликая заяви, че 53 537 души са загубили живота си при земетресения, които опустошиха 11 провинции в Югоизточна Турция на 6 февруари миналата година. Той подчерта, че над 14 милиона души са пряко засегнати от бедствието.

Хюрийет

По време на пресконференция в централата на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) Йерликая разкри някои данни за бедствието преди първата му годишнина.

Той съобщи, че земетресенията са довели до над 107 000 наранявания в зона от 120 000 квадратни километра, площ по-голяма от територията на България.

Хюрийет

В контекста на усилията за спасителни дейности в региона бяха включени общо 650 000 служители, включително 11 488 международни, 35 250 души за търсене и спасяване и 142 000 служители по сигурността.

Хюрийет

Йерликая подчерта, че един от най-предизвикателните проблеми в региона, разрушаването на срутените и силно повредени конструкции и процеса на отстраняване на отломките е завършен на 91 процента.

Хюрийет

Все още много от потърпевшите от земетресението живеят в контейнери и палатки, уточни министъра. Той обяви, че до момента са пресоставени 41 000 апартамента и 5 000 селски къщи в окръг Хатай на крайно нуждаещи се, като други засегнати провинции ще последват примера.

Хюрийет

„Към този момент 215 000 контейнера са поставени в 414 контейнерни града, приемащи 691 000 граждани, засегнати от бедствието“, отбеляза Йерликая.

Главният прокурор на Хатай Ахмет Челиккол разкри, че са започнати приблизително 23 000 разследвания по отношение на твърдения за небрежност по строителството на сгради в окръга.

Хюрийет

С наближаването на първата годишнина от опустошителните земетресения мнозина, загубили членове на семейството си и останали в капан под отломките, все още търсят справедливост за небрежността по време на строителството на домовете си. 

Хюрийет

Челиккол заяви, че 22 581 следствени досиета са прехвърлени на съда и са образувани в дела по случаите.

Хюрийет

Главният прокурор на Хатай призова гражданите, които все още не могат да получат новини за своите роднини след земетресението, да предоставят ДНК проби. Той спомена, че до момента самоличността на 2018 загинали не е могла да бъде установена. Чрез изследвания от 708 лица, заедно със свидетелски показания, ДНК, съвпадение на пръстови отпечатъци и снимки, самоличността на 1825 души е установена и информацията е предадена на семействата им. Той добави, че 193 тела остават неидентифицирани в Антакия.

Хюрийет

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?