4232

След земетресението: Изкуствен интелект събра 1900 пострадали деца със семействата им в Турция

Програма работеща със софтуер включващ изкуствен интелект, наречена "Дърбок поглед" (DerinGÖRÜ), създадена от Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK), даде възможност на общо 1865 деца, които са били разделени от семействата си след опустошителните земетресения на 6 февруари, да се съберат отново с близките си.

Ибрахим Кюршат Ергут, началник на отдела за услуги за сираци към Министерството на семейството и социалните услуги в Анкара, информира парламентарната подкомисия по правата на детето за програмата, която се прилага за първи път и обяви, че са проследени роднинските връзки на 1914 деца, чиито семейства или роднини са били неизвестни след голямо бедствие.

Новаторската програма е помогнала много на отдела по време на този процес. Ергут добави, че те са били първите потребители на софтуера, който „подпомогна за бързото сравняване на снимките и информацията за децата, достигането до заключения и предоставянето на информация на другите страни.”

Постигнато е значително увеличение на молбите и за приемни семейства и осиновяване. Докато молбите за осиновяване бяха около 560 преди земетресението, към днешна дата има повече от 70 000 молби. Броят на молбите за приемни семейства се увеличи от 669 преди земетресенията до повече от 330 000 днес. Разбира се, тези числа се увеличиха драстично поради емоционалното състояние на хората след трагедията."

Но след първите емоционални реакции, тези цифри постепенно намаляват. Поканили сме около 278 000 души, които отговарят на съответните условия, на предварително интервю. Малко повече от 84 000 от тях са дошли на интервютата. В момента 4329 семейства са подали молба за станат официални приемни семейства“, подчерта Ергут.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?