Следвайте ни

След ваксинацията: Инфекциите сред възрастните в Турция намаляха наполовина

viber icon

Инфекциите с COVID-19 сред ваксинирани лица на възраст 65 и повече години са намалели наполовина в сравнение с месеците от януари до април, според данни на турското министерство на здравеопазването.

Д-р Мустафа Нечми Илхан, член на научния съвет към Министерството на здравеопазването, заяви, че хората на 65 и повече години, заедно с тези с поне едно хронично заболяване, са изложени на най-голям риск от заразяване с вируса.

След като е напълно ваксинирана, тази група е защитена до голяма степен срещу вируса, каза той.

Турският служител каза, че тази група е съставлявала 17,5% от всички инфекции в цялата страна на 1 януари. Тази цифра обаче е спаднала до 8,2% в средата на май, което според него е показател за ефективността на ваксинацията.

Въпреки че получаването на двете дози от ваксината означава по-голяма защита, той каза, че ваксинираните трябва да продължат да действат в съответствие с мерките, приети от здравното министерство за спиране на разпространението на вируса.

Той припомни, че от този понеделник, ваксинираните възрастни граждани ще могат да излизат свободно на открито и да избягват проблеми с психичното здраве, които се появяват поради продължително престой в затворени помещения. Повече от година гражданите над 65 г. бяха принудени да останат по домовете си, с изключение на часовете от 10 до 16 ч. От понеделник тази забрана отпадна за тези които са ваксинирани с две дози. 

До момента по данни на здравното министерство над 75 на сто от гражданите над 65 г. са ваксинирани. 

Турция е досега е приложила 27 милиона коронавирусни ваксини. 

Повече от 15,5 милиона души са получили първите си дози, докато над 11,5 милиона са напълно ваксинирани, което е 13,7 на сто от населението. Това нарежда страната на едно от водещите места в света по степен на ваксинация.

До момента гражданите в Турция имат право на избор между китайската ваксина на компанията Синовак и тази на Пфайзер-Бионтек. Този месец предстои да дойдат и първи бройки от руската Спутник V. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?