Следвайте ни

След труса в Измир: Спекуланти надуха наемите, дават вила за 1 млн. лири СНИМКИ

viber icon

В оцелелите от земетресението сгради в измирския квартал Байраклъ днес беше разрешено на гражданите да влязат да си вземат част от най-важните вещи за по 15 минути. Някои организираха преди това изнасяне на мебели с кранове през прозорците. Докато десетки се втурнаха да спасяват покъщнината си, от колоните на жилишната кооперация се чу пукане и шум и изплашените хора панически избягаха навън и настъпи паника.

На място на инцидента полицията забрани влизането в засегнатите сгради, поради опасност от срутване. Предстои те да бъдат по-късно разрушени, без гражданите да могат да си вземат вещите. 


Припомняме, че Турция се опитва да заздрави раните на Измир, пострадал от опустошителното земетресение на 30 октомври, при което по последни данни  загинаха 107 души и бяха ранени 1027. Ала някои хора в града се опитват да спечелят от бедствието.


Жителите на Измир се оплакват, че цените на жилищата, наемите и цените на хамалските компании са се увеличили почти за една нощ.


Наемите на жилищата са скочили с 500 турски лири (близо 100 лв) само за един ден, каза местен жител.


„Сградата ни беше силно повредена при земетресението. Преместих някои от вещите ни и сега търся нов апартамент, за да се нанеса. Някои агенти по недвижими имоти се опитват да ми помогнат, ала други настояват за по-високи наеми и налагат условия. Това не е начинът, по който човек трябва да се държи в подобен момент “, каза Сюлейман Гюлер.


Уур Балта, агент по недвижими имоти, отбеляза, че търсенето на апартаменти в нискоетажни сгради и самостоятелни къщи се е увеличило след земетресението, което е довело до покачване на цените.


„Например имаше вила в квартал Урла, за която собственикът искаше 850 000 турски лири. След земетресението обаче собственикът повиши цената на имота до 1 милион лири “, каза Балта.


Хората търсят особено апартаменти в сгради, построени след 2010 г., добави той.


Властите дадоха 105 часа на хората да евакуират повредените сгради, което означава повече бизнес за  компаниите за пренасяне в града.


„Много хора се обаждат да ни наемат. Не можем да влезем в апартаментите, но се опитваме да извадим част от вещите от прозорците с кранове “, каза Емрулах Ашкън, собственик на преносна фирма.


„Отговаряме на спешни повиквания. Изнасяме вещите само от леко повредени сгради “, добави той.


Друг собственик на компания отбеляза, че хората се преместват в близките квартали и градове, като съседната провинция Маниса.


Жител на Измир, Мехмет Ялчън се оплака, че е много трудно да се намери свободен апартамент, в който да се настаните.


„Вече евакуирахме апартамента си след земетресението. И на всичкото отгоре има значителни разходи за наемане на хамалска компания. Те искат 1500 до 2000 лири до най-близкото разстояние. Един от съседите ни, който се премести в Чешме веднага след земетресението, плати 4000 лири на превозваща компания, но преди земетресението цената беше около 2000 лири “, се оплаква Мехмет.


„Да, това е трудна работа, но цената, която искат, е прекомерна“, добави той.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?