4232

След световния си успех турските сериали насочват вниманието си и към Китай

Турските телевизионни сериали от години се радват на глобална популярност с износ в около 170 страни всяка година. Те сега са насочили погледа си към нова дестинация - Китай, съобщава Анадолската агенция (АА).

Фатих Аксой, ръководител на развлекателните и културни услуги в Асоциацията на износителите на услуги, заяви пред АА, че турските сериали допринасят за растежа на туристическия сектор, както и на други индустрии, тъй като се изнасят в толкова много страни.

АА

Аксой подчерта, че емоциите са много важни в турските сериали и че те са по-скоро семейни, което ги прави по-популярни в световен мащаб.

Турските сериали са много търсени в Източна Европа, Латинска Америка, Близкия изток, Централна Азия и Африка, както и в страни като Русия, Португалия и Испания, припомни той.

Сега следващата дестинация за турските сериали е китайският пазар, заяви категорично той и изрази увереност, че ще се справят добре там.

Аксой подчерта, че шест телевизионни канала в Турция излъчват сериали в най-гледаното време и че всеки канал поръчва 10 до 12 сериала годишно, което прави 60 до 70 сериала годишно.

„Някои сериали вървят за $100 хиляди, други за $300 хиляди.“

Аксой заяви, че възприемането на турските сериали в Турция е много по-различно от това в други страни, тъй като чуждестранната публика може да види най-успешните сериали.

Чуждестранната публика неизбежно има високо възприятие, защото вижда най-добрите сериали, тъй като от 8 до 10 турски сериала се продават в 170 страни всяка година“, добави той.

Аксой подчерта, че цената на епизод от сериал е около $300 000 и че продуцентите печелят от продажби в чужбина.

АА

Той спомена, че новите попопулярни сериали, като Бахар (Готови ли сте да се събудите?) и Присъда (Семейни Тайни), имат голямо търсене в чужбина. Те вече се излъчват и с български субтитри в някои сайтове в интернет.

Един турски сериал има потенциала да достигне 800 милиона зрители по целия свят, а сериалите се продават като сезони, а цифрата за износ варира в зависимост от страната и проекта; някои сериали вървят за $100 000, други за $300 000“, допълни той.

„Великолепният век" и "Забранената ябълка" вероятно са тези, които генерират най-много приходи, както поради големия брой епизоди, така и поради това, че са продадени в най-много страни“, добави той.

Аксой заяви, че турските сериали са допринесли значително за туризма, тъй като той вижда връзка между сериалите и туристите предимно дошли в Истанбул, да видят местата където са заснети сцени от продукциите.

АА

Например Истанбул има по-малко японски и китайски туристи от градове като Рим и Париж, но ние сме на първо място по брой туристически посещения, въпреки липсата на азиатски туристи“, отбеляза той.

„Освен това, по отношение на турските университети, турските болници и използването на турски стоки, ако гледате телевизионен сериал за дадена страна и започнете да го харесвате, ще имате добро усещане за тази страна, следователно стоките от тази страна ще бъдат по-надеждни за вас“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Те китайците си .

Те китайците си .

01.04.2024 | 08:05

Правят сериали който са по интересни от турските отпадъци.

Отговори
1 0
Телевизор

Телевизор

31.03.2024 | 21:53

Доктор чудо и Състояние на ВРЪЗКАТА сложно е са корейски сериали . Със сигурност има и други закупени чужди сериали който да ги направят по турски начин дълги и досадни и с много допълнителни неща .

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?