2374
Следвайте ни

След срива на лирата: Над 12 000 туристи превзеха Одрин за ден, българите ненаситни на пазара

viber icon

Голям брой туристи от България и Гърция се стекоха в Одрин, за да пазаруват този уикенд отново, тъй като турската лира понижи рекордно стойността си.  Българския лев се разменя за 6,43 турски лири, а една лира вече е едва 15 ст. Ето защо по-голямата част от туристите, идващи в Одрин, са българи. Градските пазари са местата, които туристите посещават най-много. Нашенците не пренебрегват и търговските центрове, кварталните бакалии, месарници и сладкарски магазини. 


Президентът на Одринската търговско-промишлена камара Реджеп Зъпкънкурт сподели, че „броят на туристите, които отиват в Одрин от България и Гърция през уикенда, е около 12 хиляди. В делничните дни имаме 6-7 хиляди гости от съседни страни. Разбира се, повишаването на обменния курс ги зарадва. Те започнаха да изкупуват всичко, включително и строителни материали от Одрин.”


„С отварянето на граничния пункт Пазаркуле до Одрин след пандемията, броят на туристите от Гърция също се увеличи, като и те масово пазаруват. Гръцките туристи обаче не предпочитат хранителни продукти, но българските туристи задоволяват всичките си нужди от нашия град, включително сирене и месо. Гръцките туристи купуват дрехи и други стоки оттук, но не купуват храна“, каза Зъпкънкурт.


Той обаче предупреди местните търговци, „да не прилагат различни цени на стоките за местни граждани и за чуждестранни туристи. Ако продължат да го правят, то утре  нашите гости ще се пренасочат към други съседни провинции и области на страна.“, каза той.


Реджеп Зъпкънкурт допълни: „Голям брой туристи от съседните страни остават в хотели поне за 2 дни и следователно много трудно се намира свободно място през уикенда. Това също ни прави щастливи и допринася за икономиката на града. Нашите гости харчат средно по 500 евро на човек, като се хранят и пазаруват, оставяйки значителна сума валута за икономиката на града и страната. Цените на хотелите и квартирите през последните месеци достигнаха около 70-80 евро. 

Емине Ашъ, която е дошла в Одрин да пазарува чак от Силистра, казва: „Тук всичко е по-евтино. Размених 2 хиляди лева и ще пазаруваме с тях. Ще купуваме всичко - от дрехи до хранителни продукти", каза тя.

Елван Атила, който също е дошъл от България обяснява: „Продуктите тук са едновременно евтини и качествени. Размених 500 евро за пазаруване., каза той пред агенция Доган Хабер. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Анадолски манафин

Анадолски манафин

21.11.2021 | 12:49

Така е , пълня дърти седесари в задния двор и им оправям простатита, ненаситни са пак се връщат редовно при мен!

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?