Следвайте ни

След срещата Анастасиадис - Татар: Кипър остава разделен

viber icon

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис се срещна с президента на кипърските турци Ерсин Татар. Севернокипърска турска република засега е призната единствено от Турция. Двамата изразиха готовност да подкрепят искане от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за проучване на възможността за съживяване на замразените преговори за обединение.


Неформалната срлеща се проведе в резиденцията на специалния представител и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP) Елизабет Спехар в буферната зона в Никозия. Тя продължи около два часа.


Говорителят на ООН в Кипър заяви,  че Татар и Анастасиадис са имали възможността да се опознаят и да обменят мнения за пръв път неофициално на срещата, организирана от Шпар.  Лидерите подчертаха решимостта си да отговорят положително на ангажимента на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да проведе петстранна среща в Кипър, заедно с три страни гаранти.

На срещата са обсъдени още  въпросите за отварянето на бреговата линия на изоставения град Мараш (Вароша) в турската част, ресурсите на природен газ в Източното Средиземноморие и неприемливостта на частичното вдигане от САЩ на ембарго за оръжие срещу кипърските гърци.

"Ние изложихме позицията си и напуснахме срещата, без да сме прекалено отчаяни и без да обиждаме никого. За нас е много важно да действаме в хармония с Турция по основните въпроси," заяви Татар.

В изказване след срещата президентът Анастасиадис каза, че предпочита да не прави забележки на този етап, които могат да „замърсят" климата. Ала посочи, че той и Татар остават далеч по основните въпроси, включително предвидената федерация, за която двете страни се договориха преди десетилетия.

 



 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?