2374

След серия от гафове военният министър на Германия подаде оставка

Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт подаде оставка от поста си - очакван ход на фона на поредицата от гафове.

"Продължаващото с месеци фокусиране върху моята личност от страна на медиите не позволява обективно отразяване и дискусия за войниците, Бундесвера и решенията в сферата на политиката по сигурността в интерес на гражданите на Германия", казва тя в писмото, с което моли канцлерът Олаф Шолц да я освободи.

Ламбрехт настоява "ценната работа на военнослужещите и множеството мотивирани хора в тази област да излязат на преден план".

Призивите за оставка на Кристине Ламбрехт станаха все повече след неубедителното ѝ управление в Министерството на отбраната и PR-гафовете ѝ. Последният от тях беше новогодишното обръщение от центъра на Берлин, в което Ламбрехт говореше за войната в Украйна на фона на оглушителен шум от пиратки.

Все още не е ясно кой ще я наследи начело на ключовата институция, която досега беше в квотата на Социалдемократическата партия на Олаф Шолц.

Spiegel посочва, че в зависимост от избора на новия министър на отбраната може да се стигне до още по-голямо разместване в кабинета.

Тъй като Шолц изисква равнопоставеност на половете в кабинета, би трябвало или жена да оглави позицията на Ламбрехт, или паритетът да бъде запазен за сметка на друга оставка.

Проблемите, с които бъдещият министър трябва да се справя, варират от подобряване на състоянието на армията до ключови решения с оглед на руската инвазия в Украйна.

 
Бързото попълване на поста също е важно, защото в края на седмицата предстои среща на съюзниците от западните държави в т.нар. формат Рамщайн, на която ще се обсъждат и допълнителни военни доставки за Украйна.

На нея трябва да бъде разрешен и въпросът с изпращането на бойни танкове за Киев - казус, по който Германия продължава да заема пасивна позиция въпреки изявеното желание на Полша да предостави Leopard 2.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тепърва ще ядат хурката

Тепърва ще ядат хурката

16.01.2023 | 23:55

Подадоха се и гръмнаха СП. Сега ще се борят те самите да си спасяват икономиката. Любимката на наш бай Ганьо /Меркрл/ се окепази, но и нас в т.ч, защото когато големите пръцкат, ние се н@сираме. Та и на нас няма да ни се р@змине.

Отговори
4 11
Запада прод@де ЕВРОПА

Запада прод@де ЕВРОПА

16.01.2023 | 23:14

За мръсни долари на краварите.

Отговори
3 11
Западняк

Западняк

17.01.2023 | 03:11

Западът е подлог в заглавието и заслужава пълен член. А ти заслужаваш вечерно училище и голям член отзад. Ако бях на мястото на Путин, нямаше да ти платя за този коментар, заради правописни греши.

Отговори
5 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?