3906

След рухването на "Каховка": 600 кв. км от Херсонска област са под вода

Около 600 квадратни километра от Херсонска област в Южна Украйна са под вода след скъсването на язовирната стена при ВЕЦ "Каховка", каза областният управител, цитиран от "Ройтерс".

Губернаторът Олександр Прокудин каза, че 68% от наводнената територия е на окупирания от Русия ляв бряг на река Днепър. "Средното ниво на наводнението" в Херсонска област в четвъртък сутринта е било 5.61 метра, допълни той.

"Ние вече работим. Ще помогнем на всички, които са изпаднали в беда", подчерта той във видеоизявление за наводненията.

След рухването на "Каховка": Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за рухването на окупирания от Русия язовир във вторник.

"Въпреки огромната опасност и постоянния руски обстрел евакуацията от зоните на наводненията продължава", каза Прокудин.

По думите му почти 2 хил. души са напуснали наводнената територия към четвъртък сутринта.

Междувременно назначеният от Русия кмет на Нова Каховка каза, че петима души са загинали, съобщи руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение късно в сряда, че е невъзможно да се предвиди колко хора ще загинат в окупираните от Русия райони поради наводненията.

Зеленски днес съобщи, че е посетил наводнената южна Херсонска област и е обсъдил ситуацията след разрушаването на язовира.

"Бяха обсъдени много важни въпроси. Оперативната обстановка в района в резултат на бедствието, евакуацията на населението от потенциални зони на наводнения, отстраняването на аварията, причинена от взрива на язовирната стена, организацията на поддържането на живота на наводнените райони", каза той в публикация в "Телеграм".

"Също така перспективите за възстановяване на екосистемата на региона и оперативната военна обстановка", допълни Зеленски.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?