4232

След референдум във Венецуела: Латинска Америка на ръба на конфликт?

Вeнецуелците одобриха на референдум, свикан в неделя от президента Николас Мадуро, създаването на нова област на територия, която Венецуела не контролира

Територията се намира в съседна Гвиана.

С референдума Мадуро се надява да засили популярността си преди предстоящите президентски избори.

В Гвиана обаче се опасяват, че това може да е подготовка за военна инвазия срещу тяхната държава, като Венецуела ще последва примера на Русия с незаконното анексиране на територии в Украйна.

Областта Есекибо е международно призната част от Гвиана. Покрит предимно с джунгли, районът е богат на полезни изкопаеми, сред които злато и диаманти. По-важно икономическо значение обаче имат големите залежи от нефт и природен газ, открити под океанското дъно на крайбрежието на Есекибо.

Ако избухне война, тя ще бъде първата между две страни в Латинска Америка от десетилетия насам и още един знак за разпадане на международния ред, установен след Студената война.

По време на референдума активността беше видимо ниска и малко гласоподаватели можеха да се видят в избирателните центрове, но Националният избирателен съвет твърди, че са пуснати повече от 10,5 милиона бюлетини в страната с 20 милиона, имащи право на глас.

Международният съд на ООН в петък нареди на Венецуела да не предприема никакви действия, които биха променили контрола на Гвиана върху Есекибо, но съдиите не забраниха конкретно на длъжностни лица да проведат неделния референдум с пет въпроса.

Един от тези въпроси касае дали Венецуела да продължи да признава юрисдикцията на Международният съд.

„Това беше пълен успех за нашата страна, за нашата демокрация”, каза Мадуро пред поддръжници, събрани в столицата Каракас.

Въпреки че практическите и правни последици от референдума остават неясни, според юристи от Международният съд изявленията на правителството на Венецуела предполагат, че то ще „предприеме стъпки с оглед придобиване на контрол и администриране на спорната територия”.

Освен това, венецуелски военни служители обявиха, че Венецуела предприема конкретни мерки за изграждане на писта, която да служи като „логистична опорна точка за цялостното развитие на Ескибо”.

Властите в Гвиана са категорични, че няма да отстъпят доброволно територията си и че ще защитят „всеки сантиметър” от нея.

Съотношението на силите изглежда обаче не е в тяхна полза, тъй като страната им има население от около 800 хил. души или 35 пъти по-малко от това на Венецуела.

Венецуелските власти исторически оспорват суверенитета над Ескибо. През 1899 г. международна комисия, с участието на представители от Британия и Русия потвърждава принадлежността на областта към Гвиана, въпреки опозицията на САЩ. След това статутът на Ескибо е отново е оспорен пред 1966 г., когато Гвиана получава независимост от Великобритания.

Тогава е постигнато споразумение за мирно разрешаване на спора между двете държави, предаде Vesti.bg.

Жителите на Ескибо не са участвали в референдума в неделя, според който те ще получат венецуелско гражданство след анексирането на областта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
nnn

nnn

04.12.2023 | 21:41

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> https://mub.me/bioex

Отговори
0 3
Браво на

Браво на

04.12.2023 | 21:12

Мадуро ФАЩ ша яде уро Вива Венесуела

Отговори
3 7
Това е всичко

Това е всичко

05.12.2023 | 04:31

което неграмотен сволоч с речник от 20 думи може да напише. Дерзай некадърник!

Отговори
2 1
Референдум в една корумпирана диктатура?

Референдум в една корумпирана диктатура?

04.12.2023 | 21:06

Социализъм с бедняци, аристокрация, проституция, местни банди, наркобарони, мафия и като цяло най-високата в света престъпност? Най-големите петролни залежи, и заплати от по няколко американски долара месечно и оцеляване в сивата икономика? Това е Венецуела, която се готви за война.

Отговори
14 3
суз бе шорошляк

суз бе шорошляк

04.12.2023 | 22:11

и вас ви избрахме с мадуровки!

Отговори
2 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?