Следвайте ни

След превръщането на "Св. София" в джамия: Помпео среща вселенския патриарх в Истанбул

viber icon
 
 
Планираното посещение на американския държавен секретар Майк Помпео в Истанбул следващия понеделник и вторник като част от обиколка от седем държави предизвика критиката на Анкара. 
 
Посещението в Истанбул се отличава с липсата на планирани срещи с висши турски служители.
 
Единствените му планирани разговори са с Вселенския патриарх Вартоломей I - духовният водач на православния свят.
 
Помпео ще посети няколко държави, като ще започне от Франция и ще продължи в Близкия изток. 
 
"След Париж, секретарят Помпео ще пътува до Истанбул, за да се срещне с Негово светейшество Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I, за да обсъди религиозните проблеми в Турция и региона и да популяризира силната позиция на САЩ по отношение на религиозната свобода по света“ заявиха от Държавният департамент на САЩ.
 
На 11 ноември турското министерство на външните работи изрази несъгласието си към държавния департамент на САЩ, тъй като главната тема на посещението на Помпео в Истанбул било свързано с изразеноно безпокойство от страна на САЩ „по религиозни въпроси“ в Турция. 
Посещението на топ дипломата идва само няколко месеца след като Света София беше превърната в джамия. 
 
Отбелязвайки напредъка на Турция в областта на религиозните свободи през последните 20 години, говорителят на външното министерство Хами Аксой заяви в изявление: „Езикът, използван в изявлението за пресата относно посещението на държавния секретар, е напълно без значение за нас.“
 
„Мнението ни по този казус е надлежно предадена на американската страна, заедно с нашия съвет да се съсредоточим предимно върху засилване на сътрудничеството между нашите страни по регионални и глобални въпроси“, каза говорителят.
 
„Би било по-подходящо за САЩ първо да се погледнат в огледалото и да покажат необходимата чувствителност към нарушения на правата на човека в страната, като расизъм, ислямофобия и престъпления от омраза“, заяви Аксой.
 
Той подчерта, че Турция не  възразява, че чуждестранни официални гости се срещат с представители на религиозни общности в страните, които посещават, и припомни историческите данни на страната за нейното многообразие и съвместното мирно съжителство на различни религии от векове по тези земи.
 
"Свободата за упражняване на различните религии от турските граждани е защитена в страната. Следователно езикът, използван в изявлението за пресата относно посещението на държавния секретар, е напълно без значение “, каза той.
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?