71

След пожара: Разкрасяват двореца Долмабахче в Истанбул

Дирекцията на националните дворци, към Президентството в Анкара, извършва цялостни ремонтни дейности в един от най-посещаваните туристически обекти в Истанбул, двореца Долмабахче. Ремонта обхваща системата от камери, осветлението, интернет инфраструктурата, алеите за разходка и зелените площи. През март в дворецът имаше малък пожар, в следствие на което се наложи да бъдат ускорени и разширени ремонтните дейности.

Анадолска агенция

Екип от 80 души, състоящ се от архитекти и строителни, електрически и машинни инженери, работи по проекта, покриващ площ от 30 000 квадратни метра в двореца Долмабахче.

 

В работата, извършваща се за цялата инфраструктура и озеленяване, се подновяват противопожарните тръби, водопроводната инсталация, камерите, осветлението и интернет инфраструктурата, пешеходните алеи и зелените площи на двореца.

 

Ремонтните дейности, започнали през май, се очаква да приключат до края на месеца.

 

Усилията, инициирани от президентството, са най-всеобхватните ремонтни дейности, извършени в Турция през последните 50 години, според Осман Джелаледдин Урхан, ръководител на отдела на двореца Долмабахче към Администрацията на националните дворци.

 

„Ние полагаме трева върху площ от приблизително 16 000 квадратни метра, което се извършва, без да се уврежда коренът на което и да е дърво или растение и под наблюдението на нашия научен и консултативен съвет.“

 

В основната алея в градината се полагат камъни Подима, които са използвани в двореца в миналото.

 

Този камък е традиционната техника за подови настилки на средиземноморските страни, всъщност е малко по-голям и по-чист от камъните, които познаваме като традиционна настилка. Тези камъни могат да бъдат наричани още "критски камък" или "камък от Родос". Камъкът Подима се извлича от крайбрежието на село Подима, което днес е до Чаталджа, в Истанбул. 

Анадолска агенция

„По този начин предотвратяваме запрашването на двореца и не позволяваме на посетителите да носят фини камъни с обувките си вътре“, каза Урхан.

 

Дворецът Долмабахче има голямо значение, тъй като е мястото, където е живял последния султан на Османската империя, също и Ататюрк, основателят на съвременна Република Турция. Той произнася първата си реч в Истанбул тук.  Също така след боледуване, той умира в двореца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?