49

След първия сняг: Турските ски курорти стартираха новия сезон

Известните турски ски курорти от Ерджийес в централна Турция до Паландьокен, в източната част на страната отброяват последните дни за официалното начало на новия зимен сезон, точно след като първият сняг покри техните планински върхове и склонове.

Ски курортът Паландьокен със своите реновирани писти и луксозни съоръжения е най-ранната начална точка за ски вълнение в Турция този сезон. Откриването на ски сезона се осъществи вчера предаде Анадолската агенция (AA).

Предлагащ голямо разнообразие от развлекателни дейности, от зиплайн до парапланеризъм и гигантски люлки, ски центърът в провинция Ерзурум е един от най-предпочитаните от любителите на ски спорта в Турция.

Докато предоставя на своите посетители изключителна природа и ски писти, оборудвани според международните стандарти и петзвездни хотели, ски центърът предлага и лесен достъп до летището, разположено на около 20 километра и центъра на града на разстояние от само 4 километра.

Паландьокен се превърна в популярен център за нощни ски, също е дом на 55 писти с дължина от един до 14 километра. Той може да се похвали както с естествен, така и с изкуствен сняг, което предлага непрекъснато ски изживяване.

„Като зимен град, ние не се поколебахме да инвестираме в ски курортите Паландьокен и Конаклъ“, отбеляза кметът Мехмет Секмен пред AA.

Той уточни, че са подготвили пистите и са взели необходимите мерки за безопасност, като подчерта, че в центъра няма лавинна опасност.

Припомняйки общата дължина на пистите, достигаща близо 100 километра, Секмен допълни: „Имаме и един от малкото центрове за спускане с шейни в света, с дължина 1 километър и ширина 7 метра.“

Продължаваме да увеличаваме броя на туристите, идващи всяка година. Тази година очакваме 2,5 милиона туристи. Вярвам, че лесно ще стигнем тази цифра. Защото няма как да се намери друг ски курорт с такова качество и на това ниво“, отбеляза той.

„Когато става въпрос за Ерзурум, нашето разграничение от други градове и ски курорти е очевидно както по отношение на дължината и безопасността на пистите, така и по качеството на снега. Близостта на летището до града, красотата на нашите ски курорти , дължината на нашите склонове и нощното каране на ски създават информираност за нас", каза той.

След последната студена вълна, дълбочината на снега достигна 74 сантиметра в Паландокен, според данните от измерванията в понеделник.

Междувременно ски курортът Ерджийес, друго ключово зимно място, също се подготвя да посрещне своите посетители с 19 механични съоръжения и 112 километра свързани помежду си ски писти, достъпни за скиори.

Зафер Акшехирлиоглу, генералният мениджър на компанията стопанисваща Ерджийес, отбеляза, че са се подготвили усърдно за предстоящия сезон, поставяйки на първо място безопасността на ски ентусиастите.

„С настъпването на есента поправяме изкривявания по нашите склонове. В допълнение към това всичките ни механични съоръжения преминаха през основен ремонт. Цялата поддръжка на техниката е извършена“, информира той.

След снеговалежите и падането на температурите започнахме снегопокривните дейности. Надяваме се, че ще отворим нашия сезон през декември“, отбеляза още той.

 

Началото на новия сезон в ски центъра Келтепе, построен на планината Келтепе в северната черноморска провинция Карабюк и пуснат в експлоатация от Министерството на младежта и спорта преди три години, е планиран за последната седмица на декември.

Ски центърът, разположен на надморска височина от 2000 метра, предлага на ентусиастите 873-метров лифт с 64 седалки, който може да превозва 1200 души на час, 58-местен седалков лифт с дължина 690 метра.

Миналата седмица имаше интензивен снеговалеж в много региони на Турция. Нашият регион също получи своя дял от него. Снеговалежът ни направи щастливи, като предвестник на добър сезон“, завърши Гювен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?