4020

След огнения ад в Родос, евакуират и Корфу

Корфу стана поредният гръцки остров, издал заповед за евакуация, докато Гърция се бори с горските пожари.

Снимки, качени в социалните мрежи, показват пламъци, обхванали Корфу. Пожар избухна в северната част на популярния най-вече сред британските туристи остров, съобщава Би Би Си.

Това се случва, след като над 19 000 души бяха евакуирани от остров Родос, който е засегнат от пожари. Мнозина туристи бяха принудени да напуснат хотелите си, тъй като пламъците продължават да се разпространяват.

Гърция се бори с изпепеляваща жега, като температурите надвишават 40°C в цялата страна, а пожарите пламват от близо седмица в някои райони.

Националният празник, който беше планиран за 24 юли, беше отменен "с оглед на извънредните условия, преобладаващи в страната поради пожарите", съобщи гръцкото президентство.

Късно вчера вечерта гръцката служба за спешни комуникации публикува заповеди за евакуация за редица райони на Корфу. На хората в районите Санта, Мегула, Порта, Палия, Перития и Синиес на острова е казано да се евакуират.

"Лодки в района бяха изпратени, за да евакуират жителите по море", каза правителствен служител.

Корфу - разположен в Йонийско море край северозападната част на Гърция - е дестинация, популярна сред туристите, със стотици хиляди британци, посещавани всяка година.

Заместник-кметът на Родос Атанасиос Виринис каза, че някои хора са спали в картонени кутии през нощта и предупреди, че няма достатъчно неща от първа необходимост.

Гръцката противопожарна служба предупреди, че ситуацията може да се влоши, тъй като селата се нуждаят от евакуация и че битката за ограничаване на пламъците може да отнеме няколко дни. 260 пожарникари, подкрепени от 18 самолета, се бориха с огъня вчера.

Шестима души бяха откарани за кратко в болница с дихателни проблеми и по-късно бяха освободени. Службите за спешна помощ също се борят за овладяването на пожарите на остров Евия, източно от Атина и Агио, югозападно от Атина. Домовете вече са загубени от горските пожари на Родос и други райони.

Изменението на климата увеличава риска от горещо и сухо време, което е вероятно да разпали горски пожари. Светът вече се е затоплил с около 1,1°C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не постигнат рязко намаляване на въглеродните емисии.

Испания и Италия са сред средиземноморските страни, които също претърпяха интензивни горещини тази седмица, докато в части от САЩ също се наблюдава подобряване на рекорди за високи температури. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?