Следвайте ни

След огъня в „Нотр Дам": Робот гаси пожари във Франция

viber icon

Роботите отдавна са част от строителния процес. Сега те могат да бъдат полезни и в сферата на пожарната безопасност, пише сайтът инженер.bg.

Франция със сигурност скоро няма да забрави опустошителния пожар на 15 април 2019 г., който разруши част от катедралата "Нотр Дам". Бедствието добива размери, които застрашават целостта на 8-вековната архитектурна и духовна емблема на Париж, както и живота на над 400 пожарникари. Затова в потушаването на пламъците в някои от най-критичните зони успешно се включва и роботът Colossus.

Той е разработен от френската компания Shark Robotics съвместно с парижката пожарна служба. Роботът се управлява дистанционно. Със своите 500 кг Colossus е определен като най-мощния електрически робот в света. Устойчив е на топлинни вълни до 900 градуса и разпръсква вода в периметър от 250 м. Роботът е с товароносимост до 500 кг и може да работи сам в продължение на до 12 часа. Безпрепятствено изкачва стъпала с височина до 30 cм и се движи по 40-градусов наклон със скорост от 4.5 км/ч. Освен това не изисква сложна поддръжка и се настройва за кратко време. За Colossus можем да кажем още, че работи екологосъобразно, тъй като използва ефективно водата и не предизвиква сериозно замърсяване на почвата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?