49

След нощната среща в Москва: Си и Путин си стиснаха ръцете за мирни преговори в Украйна

В Украйна се чуват "гласове за мир и разум" - това подчерта в разговорите си с руския президент Владимир Путин президентът на Китай Си Дзинпин.

"Повечето страни подкрепят намаляването на напрежението, застават зад мирните преговори и са против наливането на масло в огъня", е казал Си на Путин по време на нощната им среща в Москва, се посочва в изявление на китайското външно министерство. Си е на тридневно пътуване в Русия до сряда.

Войната на Русия срещу Украйна започна през февруари миналата година, което доведе до смъртта и раняването на хиляди хора и създаде милиони бежанци вследствие на бомбардировките и обстрела на руските сили.

Според Пекин Си и Путин са провели дълъг диалог по въпроса за Украйна.

"Прегледът на историята показва, че конфликтите в крайна сметка трябва да се решават чрез диалог и преговори", отбеляза Си.

Той добави, че Китай се застъпва за политическо уреждане на кризата и отхвърля манталитета на Студената война и едностранните санкции.

"Китай смята, че колкото повече трудности има, толкова по-голяма е необходимостта да се запази пространство за мир. Колкото по-остър е проблемът, толкова по-важно е да не се отказват усилията за диалог", каза китайският президент на Путин.

По думите му Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическото уреждане на украинския въпрос".

В отчета от срещата, публикуван от Пекин, Путин е казал на Си, че Русия е отворена за мирни преговори по украинския въпрос.

Приветствайки "конструктивната роля" на Пекин в това отношение, Путин заяви, че Русия е взела под внимание документа с позицията на Китай относно политическото уреждане на войната в Украйна. Русия приветства мирните преговори и иска Китай да играе конструктивна роля в тях.

Миналия месец Пекин публикува документ, в който изложи позицията си относно политическото уреждане на войната в Украйна, включващ 12 точки, като зачитане на суверенитета на всички държави, прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори и разрешаване на хуманитарната криза в региона.

Планът призоваваше за безопасност на ядрените електроцентрали, улесняване на износа на зърно, както и за прекратяване на едностранните санкции, и подчертаваше, че "диалогът и преговорите са единствените жизнеспособни решения на кризата в Украйна".

"Русия приветства Китай за това, че последователно отстоява безпристрастна, обективна и балансирана позиция и се застъпва за честността и справедливостта по основните международни въпроси", заяви китайското външно министерство, цитирайки Путин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Моето виждане е

Моето виждане е

21.03.2023 | 20:48

Че Путин сбърка много. Той Донбас и Луганск си ги беше окупирал още 2014, за кво му беше тоя цирк. Но така е като си мислиш че си велик, отнасяш плувката. Рисия правеше пари от бизнес с Европа, ся китайчетата ще лумкат дъмпинг на газа и петрола.

Отговори
5 1
Казах!

Казах!

21.03.2023 | 18:11

Колко по -бързо седнат Украинците на масата на преговорите,токова по -бързо ще спре тази братоубийственна война!Ще се запази социалната и енергийна инфраструктура и няма да умират ежедневно хиляди млади хора!

Отговори
16 21
Прав си донякъде само.

Прав си донякъде само.

21.03.2023 | 18:21

Русия нападна, завладя територии, ако Украйна поиска мир, ще е като капитулация според руските условия. А украинците са дебели глави, няма да се преклонят.

Отговори
11 13
Тънката разлика

Тънката разлика

21.03.2023 | 19:19

Украинците не са "дебели глави" а истински ГЕРОИ!

Отговори
21 14
Размисли!

Размисли!

21.03.2023 | 19:30

Няма по -безсмислено нещо от мъртвия герой!Да положат усилия и да станат герои в мирно време!Другото няма никакъв смисъл!

Отговори
8 12
Лао Дзъ

Лао Дзъ

21.03.2023 | 19:58

Това не е точно така, защото още през 2014година след Майдана започнаха масово изтребление и прогонване на руско говорящето население в Донбас! Така че и двете страни са виновни за този конфликт! За това и двете държави трябва да положат усилия да се договорят, защото от тази война печеливши няма да има!

Отговори
7 13
шорошоядска мижитурка и шушумига

шорошоядска мижитурка и шушумига

21.03.2023 | 21:46

шушумига, в сравнение с теб всички са герои!

Отговори
1 3
656

656

21.03.2023 | 23:30

Вече има - сащ смучат вече от цяла европа плюс бг колонията

Отговори
3 0
dimitar

dimitar

21.03.2023 | 16:56

оферта за личен и професионален заем Ние сме финансова кредитна институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Предлагаме много изгодни кредитни услуги от 5 000 евро до 500 000 евро за лични нужди и инвестиции в малки и средни предприятия. лихвен процент от 2,5% годишно със срок на погасяване от 1 до 25 години. моля свържете се с нас за всички ваши нужди на: Имейл: [email protected] WhatsApp: 0033 745 503 314

Отговори
0 13
Затвор за ДЕБЕЛИЯ ПОЛИЦАЙ ОТ ПЪРВО РПУ

Затвор за ДЕБЕЛИЯ ПОЛИЦАЙ ОТ ПЪРВО РПУ

21.03.2023 | 17:02

И вас ще ви запаля, като останалите, само дайте парите, мама ви мръсна, долна

Отговори
6 5

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?