44

След нападението: Джо Байдън обяви Израел за победител

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви атаката на Иран срещу Израел за неуспешна и оцени ситуацията като победа за еврейската държава, предаде CNN, позовавайки се на свои източници.

Според тях Байдън в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е казал, че еврейската държава може да смята днешния ден за победа, тъй като иранската атака е била неуспешна. Байдън добави, че действията на Израел демонстрират неговите „превъзходни военни способности“.

Вълната от ирански атаки срещу Израел, продължила около пет час, започна да стихва, предаде CNN.

Според медиата американските сили в региона са предоставили отбранителна подкрепа на Израел и са прехванали няколко дронове. Вашингтон продължава да следи отблизо ситуацията в светлината на потенциална нова активност от Иран.

Иран е изстрелял 185 дрона и 36 крилати ракети към Израел в отговор на израелския военен обстрел на иранското консулство в Дамаск, предаде New York Times, позовавайки се на израелски официални лица.

Според тях повечето от изстрелванията са извършени от Иран, въпреки че малък брой дронове са изстреляни от Ирак и Йемен. Иран също така е изстрелял 110 ракети земя-земя.

Страните от Групата на седемте (G7) планират да обсъдят следващите стъпки в неделя след нападението на Иран срещу Израел, съобщи Bloomberg. Те ще проведат видео разговор, за да обсъдят и „координират следващите стъпки“ след иранската атака.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?