1939

След месеци блокада: Турски товарни самолети излетяха от Украйна

Два турски товарни самолета, блокирани с месеци в Украйна поради затварянето на въздушното пространство заради руската инвазия, се върнаха на родна земя.

АА

„Два турски самолета A400M, които кацнаха в Украйна, за да доставят хуманитарна помощ и да евакуират нашите граждани, бяха блокирани на летище Бориспол поради затваряне на въздушното пространство. Сега те отпътуваха за базата си Кайсери (Централна Турция)“, съобщи Министерството на отбраната в Туитър.

Семействата на блокирания персонал приветстваха близките си във въздушната база, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган благодари на Украйна и Русия за осигуряването на безопасното връщане на самолетите и персонала. Министърът на отбраната Хулуси Акар се присъедини към посрещането на завърналите се в Кайсери. 

Акар каза пред репортери, че са били в контакт с украинската и руската страна, откакто самолетите са били блокирани, но е имало „рискове и опасности“, поради което връщането им беше възпрепятствано до сега. „След тясна координация и промяна на обстоятелствата, самолетите излетяха незабавно“, допълни той.

Ердоган многократно се е свързвал с украински и руски лидери за безопасното връщане на самолетите, каза министърът. Той също така благодари на пилотите и персонала за усилията им да поддържат самолетите месеци наред и изрази благодарност, че най-накрая са се върнали у дома „живи и здрави“.

АА

Airbus A400M е четиримоторен военно-транспортен самолет, произведен от европейския авиационен консорциум Airbus Military. Той е поръчан от над 10 страни, за да замени техни по-стари модели военни транспортни самолети. Капацитетът му е 37 000 kg. A400M се използва за превоз на товари, транспорт на войски, медицинска евакуация, въздушно презареждане с гориво и електронно наблюдение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?