2374
Следвайте ни

След Меркел: Тройна коалиция застава начело на Германия

viber icon

Германия ще има ново правителство. Социалдемократическата партия, Свободната демократическа партия и "Зелените" постигнаха коалиционно споразумение.

Социалдемократът Олаф Шолц ще поеме поста канцлер от Ангела Меркел след 16-годишната ера на нейното управление. И то в ключов момент - преходът на страната към зелена икономика. Именно зелената сделка е основна точка в коалиционното споразумение. И основният препъникамък.

"Преговорите бяха проведени в приятелска, но интензивна атмосфера. Атмосфера, пълна с доверие", посочи Шолц. 

21 представители на трите партии водиха тежките преговори. А те включват прекратяване на употребата на въглища до 2030 г. - 8 години предсрочно. До тогава партиите искат 80% от електроенергията да е от възобновяеми източници. Електрическите автомобили да станат поне 15 милиона. Минималната работна заплата да е 12 евро на час, а възрастта за гласуване да падне на 16 години.

"Искаме да създадем ново начало за по-голям напредък. Преговорите са интензивни и "Зелените" можем да се гордеем с това, което сме постигнали в тези преговори. А Олаф Шолц ще бъде силен канцлер на Федерална република Германия", каза съпредседателят на "Зелените" Аналена Бербок. 

"Ще поемам отговорност за тежката ситуация и имаме воля и желание за промяна. Наша задача е да модернизираме тази страна заедно", подчерта лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер.

"Зелените" ще контролират министерствата на икономиката и външните работи. Те постигнаха безпрецедентен успех на изборите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?