2374

След масирани руски атака 270 000 жилища в Киев останаха без ток и вода

Цялата територия на Украйна е обект на масирана ракетна атака от 8 часа сутринта на 31 октомври, съобщава Укринформ. Първа се е задействала системата за противовъздушна отбрана на Киев.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко потвърждава, че заради ракетната атака столицата е останала частично без електричество. В някои райони на града няма вода.

Гражданите са призовани да останат в укрития до края на тревогата за въздушна атака.

Според последната информация, в Киев е извадено от строя съоръжение, което осигурява електричество на около 350 000 апартамента.

Заради руските атаки част от железопътните линии са били обезточени. По маршрутите са дизелни локомотиви.

Украинската държавна агенция съобщава още за удари във Виница, Запорожие и Черкаси, където е повреден обект от критичната инфраструктура и част от района е останал без електрозахранване.

Сутрешната ракетна атака по критични инфраструктурни обекти е извършена, според предварителните данни, от самолети, заяви началникът на Запорожкия регионален военен окръг Старух. В района са възможни са прекъсвания на тока. Към момента жертви не са открити, всички служби работят по местата на ударите.

Във Винницка област свалена руска ракета е паднала върху граждански обекти, има разрушения, съобщава представителят на местните военни власти Сергий Бозов.

Властите на Харковска област също публикуваха детайли за сутрешните удари:

"Днес около 8:00 часа сутринта бяха нанесени ракетни удари по Харков и Чугуевския район. Предварително, с ракети от системи С-300, които са изстреляни от Белгород. Повредени са обекти от критичната инфраструктура. Поради това са възможни прекъсвания на електрозахранването. В момента няма жертви“, заяви губернаторът на областта Олег Синегубов.

Властите на Черновицка област също съобщават за ракетна атака по обект от енергийната инфраструктура.

По-рано беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. В редица региони, включително Киев и Киевска област, се съобщава за експлозии. Масираните руски ракетни и дронови атаки срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна започнаха на 10 октомври в отмъщение срещу взривяването на Кримския мост дни по-рано. Украинските власти твърдят, че към момента 30% от енергийните обекти на страната са извадени от строя.

Много от жителите на Украйна са без ток и вода

В Киев се извиха дълги опашки от хора, които искат да си набавят вода, след като кметът Виталий Кличко съобщи, че 80 процента от жителите на столицата са останали без достъп до водоснабдителната мрежа, а местните власти казаха, че 350 000 жилища са останали без ток.

Няколко часа по-късно Кличко каза, че 270 000 апартамента, което значи около 40 на сто от жилищата в Киев, продължават да нямат достъп до електричество и течаща вода. В цялата страна бяха обявени аварийни прекъсвания на електрозахранването, за да се спести енергия и да могат да се извършат ремонтни дейности, съобщава БТА.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Аз стига с този киев

Аз стига с този киев

01.11.2022 | 00:06

Аз стига с този киев. Нас пита ли ни някой с какво ще плащаме тока или ще стоим на студено. Нагли мръсни български политици. Стига с тези забрани санкции ограничения войни. Аман от продажници.

Отговори
5 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?