4020

След конституционното право на аборт: Франция разрешава асистираното самоубийство

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че планира приемането на ново законодателство, узаконяващо "помощта при умиране", което ще позволи на пълнолетни хора, страдащи от смъртоносно заболяване без известно лечение, да приемат медикаменти с летален ефект, предаде Асошиейтед прес.

Текстът на проекта на нормативния акт ще бъде представен през пролетта, след като се очакваше това да стане още в края на миналата година, но беше отложено, отбелязват френски издания.

Този ход беше обявен, след като миналата година беше публикувана информацията, че повечето френски граждани подкрепят легализирането на възможностите за прекратяване на живота.

В интервю, публикувано от френските вестници "Либерасион" и "Кроа" (католическо издание), Макрон заяви, че новият законопроект ще бъде ограничен до възрастни, страдащи от нелечимо заболяване, за които се очаква да умрат в "краткосрочен или средносрочен план" и които изпитват "непоносими" физически или психологически страдания. 

Макрон заяви, че законът ще предложи "възможен път, в определена ситуация, с точни критерии, където медицинското решение играе своята роля". Той даде пример с хора с неизлечимо онкологично заболяване, някои от които вече са отишли в чужбина, за да сложат край на живота си. 

Само навършилите 18 години, които са способни да вземат самостоятелни решения, ще могат да се възползват от новото право, което означава, че хората с тежки психиатрични състояния и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер няма да имат право на това, уточни Макрон. Желаещите ще трябва да потвърдят отново избора си след 48 часа след първоначалната заявка за асистирано самоубийство, след което ще трябва да получат отговор от медицински екип в рамките на максимум две седмици, добави френският президент. След това лекар ще издаде рецепта за смъртоносното лекарство, валидна за три месеца.

Държавният глава заяви, че планира да започне законодателния процес през май.

Асоциациите на болногледачите и Църквата във Франция остро разкритикуваха проектозакона за "асистираната смърт", представен от Макрон. Болногледачите определиха законопроекта като "противоречащ на ценностите на здравеопазването", а Църквата - като "измама", отбелязва Франс прес. "Такъв закон ще насочи цялата ни здравна система към смъртта като решение", заявява Ерик дьо Мулен-Бофор, председател на конференцията на френските епископи, в католическия всекидневник "Кроа".

"Болногледачите от асоциацията "Край на живота" научиха за интервюто на президента с ужас, гняв и тъга", се казва в изявление на няколко асоциации на болногледачи.

"Държавният глава обявява внезапно създаването на една система, която е далеч от нуждите на пациентите и от ежедневната реалност на лицата, полагащи грижи за тях и това ще доведе до сериозни последици за отношенията в здравеопазването", добавят те. 

Според болногледачите "достойното умиране е легитимно искане, но именно това е мисията на палиативните грижи, които страдат от пословична липса на финансиране" във Франция.

Процесът по одобряване на законопроекта в парламента на Франция се очертава да бъде дълъг и е малко вероятно нормативният акт да бъде приет преди 2025 г., отбелязва АФП. Предвиждайки критиките, Макрон вече обяви и подкрепа за палиативните грижи, като за този сектор ще бъдат отпуснати допълнителни милиарди евро за десет години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Какво искате?

Какво искате?

12.03.2024 | 09:57

От един любител на баби и обратни......

Отговори
0 0
Марица

Марица

12.03.2024 | 00:32

Пак се изcрa! Това е само предложение (план).

Отговори
2 5
Изтрещели

Изтрещели

11.03.2024 | 21:10

Пълни Психопати...А у нас им викат-ПП...

Отговори
11 5
С две думи

С две думи

11.03.2024 | 21:09

Куку са тези , хлопа им дъската .

Отговори
13 3
Кухата ти глава

Кухата ти глава

11.03.2024 | 23:57

напълно заслужава тая дъска дето хлопа. Какво имаш против хората, които взимат решения за собствения им живот? Може би трябва да питат тебе, смрадлив сволоч?

Отговори
5 6
Тоя Макрон съвсем превъртя!!!Наистина Европа се разпада пред очите на

Тоя Макрон съвсем превъртя!!!Наистина Европа се разпада пред очите на

11.03.2024 | 20:54

Всички ни!Цялата ценностна човешка система рухва!Някакви сбирщини от ненормални и извратени хора се налагат и афишират за модел на взаимоотношения-г€йове,л€сбийки,узаконяване на еднополови бракове,сега пък и ще толерират самоубийства,призовава за война и участие с войски…!W.T.F!!!Всички ненормалници психари,дето са на власт,трябва да им слушаме ненормалните хрумвания и психо-идеи?!!!Барабар с наш Кирчо..

Отговори
14 4
Батко

Батко

11.03.2024 | 20:39

Сексът с камили и козички няма ли да узаконят? Поне да има смисъл от цялата работа!

Отговори
7 6
Сeкъса с камили и козички

Сeкъса с камили и козички

11.03.2024 | 23:53

Ще оставим за тебе. Няма да те лишаваме от това удоволствие.

Отговори
6 2
Николай

Николай

11.03.2024 | 20:23

Краят на Европа наближава. Господ Бог на Силите няма да търпи това!

Отговори
14 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?