2374

След китайския удар: Шефът на "Алибаба" избяга от Китай

Четвъртият най-богат човек в Китай и бившият №1 в класацията Джак Ма е намерил нов дом, далеч от Комунистическата партия, която се изправи срещу него през последните две години.

По данни на Financial Times бизнесменът живее в Токио от шест месеца насам. Причината? "Продължаващите репресии на Пекин срещу технологичния сектор на страната и нейните най-влиятелни бизнесмени".

Основателят на Alibaba изчезна почти напълно от публичното пространство през 2020, след като разкритикува финансовата регулаторна система на Китай. Тогава думите му не бяха приети добре от местните власти, които бързо отговориха с тежък удар по бизнеса му - безпрецедентно разследване на незаконни монополни практики в една от най-големите технологични компании в страната.

След началото на конфликта Ма направи няколко редки появи, една от последните от които бе посещение на Университетския и изследователски център Вагенинген в Нидерландия през юли. Не бе ясно обаче къде живее.

Оказва се, че вече от половин година той пребивава в центъра на Токио, където се опитва да не привлича внимание и комуникира основно с членовете на няколко частни клуба. Според FT Ма прекарва времето си в Япония, посещавайки горещи извори и ски курорти в провинцията със семейството си. Често пътува до Израел и САЩ.

Вниманието върху действията на Джак Ма се повиши, след като Пекин започна да преследва политика за "общ просперитет", според която по-заможните хора трябва да споделят богатството си с бедните, за да създадат по-равноправно общество. Стремежът към тази цел се засили от 2020 година и бе съпътстван от многократни правителствени атаки срещу големите технологични фирми.

През октомври 2020 година Bloomberg Billionaires Index оценяваше състоянието на Ма на 61 милиарда долара, а сега тази сума е паднала наполовина до 30.7 милиарда, превръщайки го в четвъртия най-богат китайски бизнесмен след Джун Шаншан, Джън Йиминг и Ма Хуатенг.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Поне е жив!

Поне е жив!

02.12.2022 | 09:13

От милиардер - милионер, но...ЖИВ!

Отговори
4 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?