Следвайте ни

След като нарече европейците нацисти и фашисти: Ердоган иска помирение с ЕС

viber icon

Положителните послания от Турция трябва да бъдат съчетани с конкретни действия, заяви говорителят на комисията на ЕС Петер Стано  пред Евронюз .   

По време на видеоконференция с президента на ЕС  Урсула фон дер Лайен миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган изведнъж заяви,  че Европейският съюз оставал на първо място в дневния ред на Турция и страната виждала бъдещето си в Европа.

Преди това Ердоган наричаше европейците нацисти и фашисти и препоръча на президента на Франция да отиде на психиатър. Това естествено породи небивало напрежение с държавите от ЕС; Спорът с Гърция и Кипър за достъпа до запаси от природен газ в Източното Средиземноморие също обтегна отношенията на Турция с блока.


„По отношение на Турция позицията на ЕС е ясна, напрежението трябва да спадне, целта ни е да развием диалог и ангажираност въз основа на взаимни интереси и да действаме в рамките на всички, без да провокираме държави-членки“, каза говорителят на ЕС.


Стано добави, че позицията на ЕС ще бъде предадена на Турция по време на среща между върховния представител на ЕС за външните работи Джоузеф Борел и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Брюксел следващата седмица.


През декември лидерите на ЕС се съгласиха да наложат частични санкции на лица, участващи в сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие, но тези рестрикции не касаят турската икономика. Предстои мерките да бъдат преразгледани отново през март.


Друг съществен проблем за ЕС е миграционния поток в Егейско море от Турция. Гръцкото миграционно министерство заяви, че е подало искане до Европейската комисия и граничната агенция на ЕС Frontex за незабавно връщане на 1450 мигранти в Турция.

 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тони

Тони

16.01.2021 | 18:21

Само така, връщане на емигрантите му е майката. От сто емигранта я има 4, 5 сирийци, другите всички са икономически имигранти - пакистанци, индийци, африканци и т.н всички тръгнали за лесни пари и леки жени.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай