4020

След изборите за ЕП: Сигурността ще бъде важен фактор в турско-европейските отношения

Доклад за изборите за ЕП е публикуван от Националната академия за разузнаване на Турция. Той оценява структурата на ЕП, която е важна за Турция и Европа, дискурсите на политическите групи в парламента и техните подходи към Турция, очакванията по отношение на изборите и възможните ефекти от изборните резултати върху отношенията ЕС-Турция.

Докладът подчертава, че изборите за ЕП имат потенциал да повлияят на балансите в Европейския съюз (ЕС), както и на трансатлантическите отношения.

Снимка EPA/BGNES

 

В доклада се посочва, че събития като пандемията Covid-19 и руско-украинската война значително са променили политическия и икономическия климат в Европа след последните избори за ЕП, проведени през 2019 г., и се напомня, че крайната десница следва възходяща тенденция на изборите в европейските страни. Докладът посочва, че партиите, наречени крайнодесни, в момента са на власт или коалиционни партньори в 10 държави в Европа. Проучванията показват, че дясноцентристките и левите партии, особено ЕНП и Социалдемократите (СД),  претърпяват известна загуба на гласове. Беше отбелязано, че радикалните партии ще увеличат броя на местата си в парламента.

Въпреки това беше посочено, че крайнодесните партии не се очаква да бъдат много влиятелни в ЕП, дори ако постигнат очакванията и получат 25 процента от общия брой от 720 места.

Докладът включва оценката, че в балансите, които ще се появят след изборите, „голямата коалиция“, формирана от ЕНП и СД, ще играе основна роля в поддържането на основните политики, но дуото и други партии ще трябва да вземат повече под внимание исканията на крайната десница.

Снимка EPA/BGNES

 

В оценките, направени в доклада, се посочва, че е възможно крайнодесните групи, където традиционно антитурските нагласи са по-доминиращи, да предприемат стъпки, за да ограничат отношенията с Турция по въпроси като имиграцията, преговори за членство, подновяване на митническия съюз и либерализация на визовия режим. Прогнозира се, че ЕП ще загуби повече енергия поради политически дебати и разногласия и ще има повече трудности в процесите на вземане на решения. 

В доклада се отбелязва, че в атмосферата след инвазията на Русия в Украйна източноевропейските страни са увеличили своята солидарност с НАТО и дори политически групи в ЕП, известни с далечните си отношения с НАТО в миналото, все повече наблягат на НАТО.

Измерението на сигурността ще бъде по-важен фактор в турско-европейските отношения в близко бъдеще, отколкото нормативните въпроси.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?