2374

След два месеца под обсада: Първи думи на евакуираните от "Азовстал"

След два месеца под обсада близо 100 души бяха успешно евакуирани от металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, пише БНТ.

Близо хиляда жени, деца и възрастни хора са блокирани в бомбоубежищата на завода, заедно със стотици ранени украински войници. Президентът Володимир Зеленски приветства първата успешна евакуация на цивилни от района и обяви, че днес се очаква още хора да напуснат размирната точка.

За първи път от два месеца тук не се чуват изстрели. За първи път от два месеца тези хора виждат дневна светлина. "Азовстал" - последният бастион на украинските сили в обсадения град Мариупол.

След серия от неуспешни опити, сега извеждането на част от блокираните в металургичния комбинат хора е факт. Тази млада жена се е украивала в "Азовстал" заедно със сина си.

"Тук сме от два месеца. Това е Святослав. Вчера стана на шест месеца." - разказва тя.

"Почти бяхме останали без храна. Запасите ни привършваха. Гледахме винаги първо децата да се нахранят, а за нас - каквото остане." - допълва друга жена от обсадения завод.
От руското министерство на отбраната съобщиха, че част от евакуираните са отведени в контролирана от Москва територия, където им е оказана медицинска помощ. Според Киев, хората ще бъдат настанени в Запорожие, където се очаква днес да ги посети президентът Зеленски.

"След много седмици на преговори, след множество опити от страна на различни държави, след огромни усилия - най-после! Най-после успяхме да започнем евакуацията на хората от Азовстал. Не е минал нито ден, в който да не се борим за това. За първи път от началото на войната имахме работещ коридор. За първи път тук имаше два дни спиране на огъня." - заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.
Зеленски обяви, че в 8 часа тази сутрин отново ще има коридор за евакуация на останалите в Азовстал цивилни и военни. Подробности около нея не се съобщават.

Извеждането на блокираните в района на Мариупол хора, става с помощта на Червения кръст и ООН. От началото на войната над 350 хиляди души са успешно евакуирани от размирните райони.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дебнем Въ

Дебнем Въ

02.05.2022 | 19:29

Време е да бъдеш издухан през комина на газовата камера И ще стане Гарантирам Чифутска гнас

Отговори
0 1
И джурналя подбрани

И джурналя подбрани

02.05.2022 | 14:02

Първите думи на евакуираните Без думи Още не им са ги пратили от Фашистонг Пък после превод на иврит във канцеларията на Плод Зеленчук и от там на архайчен Украйнски като нашия Българо македонски И чак тогава Първи думи

Отговори
7 2
Време е за обедна визитация

Време е за обедна визитация

02.05.2022 | 14:17

Здравей шизофреник!

Отговори
1 7

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?