46

След България: Още европейски страни искат от Турция доставки на газ

Турция има за цел да се превърне в енергиен център в региона. Първата стъпка бе реализирана с неотдавнашните споразумения за доставка на газ, подписани с България, Румъния, Молдова и Унгария.

Все повече страни, като Македония и Босна и Херцеговина, също „почукаха на вратата на Турция за споразумения за природен газ“.

 

Страната предлага единствения безопасен и търговски изгоден маршрут, особено за страни, които търсят алтернатива на руския природен газ.

 

Европа се стреми да намали зависимостта си от руския газ на фона на войната в Украйна. Тяхната дългосрочна цел е баланс между производство и потребление, базиран на възобновяема енергия, но в краткосрочен план единственото решение е да се намерят алтернативни източници, отбелязват специалисти в сектора.

 

Европа в момента получава природен газ от Русия, Турция, Либия, Алжир и Норвегия.

 

Турция се откроява като силна алтернатива, въпреки че има други възможности за осигуряване на доставките на газ, според официални лица.

 

Географски Турция е на най-изгодния маршрут между страните с енергийни ресурси и Европа. Нейната добре развита инфраструктура и терминалите за втечнен природен газ, които наскоро пусна в експлоатация, правят Турция изключително привлекателна.

Тук на сцената влиза и Израел, който също иска да предложи алтернатива.

 

Турция и Израел ще започнат работа за сътрудничество в областта на енергетиката, включително съвместни сондажи и електропреносни линии, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган миналия месец.

 

Това сътрудничество е от решаващо значение както за Израел, така и за Европа, констатират специалисти.

 

Израел иска да продава своя природен газ на Европа и Турция изглежда най-изгодният маршрут за пренос на израелски газ до континента.

 

Турция обаче трябва да направи повече, за да се превърне в център на търговията с енергия, като например създаването на енергийна борса и регулации, отговарящи на международните правила според хора от индустрията.

 

Международните компании за търговия с газ вече се подготвят за откриване на офиси в страната и интересът към Турция непрекъснато нараства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Любопитко

Любопитко

03.10.2023 | 19:01

А не е ли с руски произход тази газ от Турция? Или пред зимата забравяме за санкции. Интереса клати феса.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?