След баклавата и смокините: Турски зехтин с георграфско указание от ЕС
- 23.01.2021 | 22:45
- Михаел Гушев
- 1646 прегледа
- 0 коментара
Зехтинът Милас, търговска марка на едноименния югозападен турски град, който се намира до популярния Егейски курорт Бодрум, бе регистриран от Европейския съюз за защитено наименование за произход и географско указание.
Търговско-промишлената камара на Милас, кандидатствала за регистрацията, заяви в изявление, че признаването и защитата, предоставени от ЕС, „увеличава признанието и конкурентоспособността на продукта, като засилва вътрешното търсене и потенциала за износ и допринася за икономиката в региона, където се произвежда“.
Милас, люлка на цивилизацията в региона, разположена в провинция Мугла, отдавна е известна със своето производство на маслини.
Историята му датира още от праисторическите времена. Това е древната столица на Кария, от 7 в.пр.н.е. после съществува по времето на персийски, римски и христианския период.
Още по време на османската епоха зехтинът, произведен от маслиновите гори край Милас, е бил много известен.
Този зехтин е петият турски продукт, получил географско указание от ЕС, след баклавата в югоизточната провинция Газиантеп, смокините и кестените в Айдън и кайсиите в източната провинция Малатия.
Бекир Пакдемирли, министър на земеделието и горите, изрази радостта си от нарастващия списък на стоките, които получават защита и признание както на национално, така и на международно ниво.
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни