4020

След атентата: Руската зала "Крокус" вече няма да съществува

Московската зала "Крокус Сити Хол", в която беше извършен най-смъртоносният атентат в Русия от две десетилетия насам, няма да функционира като място за концерти, след като бъде възстановена, съобщи областният управител пред държавните медии.

Луксозното заведение в покрайнините на столицата изгоря на 22 март след масова стрелба по време на рок концерт, при която загинаха 145 души, а стотици бяха ранени.

Отдел на групировката "Ислямска държава" (ИД) бързо пое отговорност за нападението, въпреки че Русия също обвини Украйна, че има пръст в него - обвинения, които Киев категорично отхвърли.

След нападението длъжностните лица обсъждаха дали да отворят отново мястото на събитието.

"Там вече няма да има концертна зала", заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов за руските медии относно плановете за възстановяване. В доклада, публикуван в събота, не се уточнява за какво може да се използва обектът в бъдеще.

Откритата през 2009 г. зала "Крокус Сити" привличаше редица руски и международни звезди.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп организира там конкурс "Мис Вселена" през 2013 г. Същата година британският комик, превърнал се в политик, Еди Изард изнесе представление в залата.

Залата е построена от влиятелния строителен предприемач от азербайджански произход Арас Агаларов и е посветена на Муслим Магомаев, известен поп певец от съветската епоха, който също е родом от Азербайджан.

Смъртоносната атака повдигна въпроси за руския апарат за сигурност, след като САЩ разкриха, че са предупредили Москва, че екстремисти са планирали да атакуват мястото на събитието.

Три месеца след клането в концертната зала, поредица от нападения срещу църкви, синагоги и полицейски контролно-пропускателен пункт разтърсиха Северна Кавказ. Нападатели убиха най-малко 20 души в южната руска република Дагестан.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?