Следвайте ни

След адския трус в Измир: Изграждат контейнерен град за хиляда семейства  СНИМКИ

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к „Марица“

Броят на жертвите след мощното земетресение от 30 октомври, което засегна Измир, до днес сутринта достигна 100 души, обявиха от дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия (AFAD).Ранени са 994 души, като 847 от тях са изписани от болници и 147 души все още са на лечение.

Около 1323 вторични труса са засегнали района оттогава, като 43 от тях са с магнитуд 4, добави AFAD.

До момента 106 души са извадени от отломките, тъй като дейностите по търсене и спасяване продължават, въпреки че надеждата да бъдат намерени живи с всеки час намалява.

Много хора прекараха трета нощ на улицата, все още уплашени, за да се върнат в домовете си, дори и да не са претърпели значителни щети. Властите предупредиха жителите в Измир да не се връщат в повредени сгради, като заявиха, че могат да рухнат при евентуални силни вторични трусове.

В малкото зелени площи в близост до повредените сгради се издигнаха палатки, за да пренощуват изплашените семейства.

Междувременно министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум заяви вчера, че Турция започва в Измир, изграждането на "контейнерен град" - временни жилищни сгради, наподобяващи транспортни контейнери.

„Този контейнерен град, ще бъде завършен със своята инфраструктура и социални съоръжения в рамките на 20 дни“, каза Курум.

Временните жилища за 1000 души ще заемат площ от 46 300 квадратни метра в квартал Байракли, добави той. До засегнатия от земетресението регион са изпратени около 3500 палатки и близо 2000 от тях са за тези, чиито домове са унищожени.

Около 7600 души са се приютили в палатките, каза министърът, добавяйки, че най-малко на 220 000 жертви на земетресение е доставена храна с помощта на турския Червен полумесец.

По-рано през деня Курум актуализира броя на силно повредените и разрушени сгради до 58, каито трябва да бъдат спешно разрушени. Разрушаването на някои сгради започна.

Социалната министърътка Зехра Зюмрют Селчук заяви, че допълнителни 5 милиона турски лири (близо 1 милион лева) ще бъдат преведени за спешните нужди на региона от нейното министерство.

Измир, е третият по големина град в Турция с около 4,37 милиона население.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

съм рт за мюсюлманите

съм рт за мюсюлманите

03.11.2020 | 13:22

Съм рт за турците и убийците на невинни християни. Отмъщение за Франция и Виена!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?