46

След ада в Хатай: Отслужиха Великденска литургия в най-старата скална църква

Християните в древния град Антакия, в южната провинция Хатай, Южна Турция, проведоха Великденска литургия вчера, за да отбележат един от най-важните си празници въпреки сериозните щети от земетресенията този февруари..

АА

Тъй като католическата църква в Искендерун, Хатай беше разрушена от земетресенията, великденските служби бяха проведени в историческата църква Свети Петър в Антакия, първата пещерна църква в света, която остана до голяма степен непокътната след трусовете.

АА

Свещеник Антуан Илгит, главен викарий и епископ на Апостолическия викариат на Анадола, който ръководеше литургията, сподели, че тази година са имали различен и доста труден период на подготовка за Великден поради земетресенията.

Издълбана в склона на планината Ставрис в Антакия (Антиохия), около 38-39 г., пещерната църква Свети Петър е първата катедрала в света според ЮНЕСКО. 

АА

Антакия е дом на различни малцинствени групи като асирийски православни християни, асирийски католици и арменци.

Свети Петър, след като пристигнал в Антакия, използвал тази пещера в планината „Ставрис”(Кръстова планина), като църква и започнал да изнася тук проповеди. Тази пещерна църква изиграла важна роля в разпространението на християнството. Църквата „Свети Петър” е известна като първата църква на християнството, преди възникването на отделни секти. Пещерата се счита за мястото, където са положени основите на християнските ритуали. Свети Петър е първият свещеник на християнската общност, а също и първият папа на света. По-късно пещерата е обявена за поклоннически център на християните.

АА

Тази пещерна църква е дълбока 13 метра и висока 7 метра. Фасадата на църквата е построена след като Римската империя приема християнството като официална религия. От дълги години посетителите пият водата, която се смята за лековита и я носят на болни. 

Повече от 50 339 души бяха убити на 6 февруари, когато земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха множество южни и югоизточни турски провинции.

 

Повече от 13,5 милиона души в Турция са били засегнати от опустошителните земетресения, както и много други в Северна Сирия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?