49

След 9 години вражда: Футболът помири Ердоган и Сиси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се ръкува с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси в кулоарите на Световното първенство по футбол в Катар на 20 ноември, показва снимка от турското президентство.

Турската държавна Анадолска агенция съобщи, че Ердоган се е срещнал за кратко, ръкувал се е и е разговарял със Сиси и други лидери, включително палестинския президент Махмуд Абас и краля на Йордания Абдула.

Няма коментар от египетското президентство по случая.

Връзките на Анкара с Кайро са обтегнати, откакто Сиси, тогава командващ египетската армия, ръководи свалянето през 2013 г. на Мохамед Мурси от Мюсюлманските братя, който беше силно подкрепян от Ердоган.

Турция и Египет са в противоречие през последните години заради сериозни разногласия относно Мюсюлманското братство, войната в Либия и морските граници в Източното Средиземноморие.

Двете страни започнаха консултации между висши служители на външното министерство миналата година на фона на стремежа на Турция да намали напрежението с Египет, ОАЕ, Израел и Саудитска Арабия.

Египетски официални лица изразиха предпазливост относно всяко сближаване, въпреки че Ердоган обяви през юли, че няма причина да не се проведат срещи на високо ниво.

Въпреки политическите търкания, Анкара казва, че Кайро остава нейният най-голям африкански търговски партньор, като стойността на търговията възлиза на 4,86 ​​милиарда долара миналата година, което е само незначителен спад от 2012 г., годината преди свалянето на съюзника на Турция Мохамед Мурси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?