След 87-годишна пауза: В „Света София” прозвуча байрамска молитва СНИМКИ 

Турция отбелязва Рамадан Байрам, известен още като Шекер Байрам, тридневен мюсюлмански празник, празнуван след месеца на пост Рамадан. Най-големият религиозен празник се провежда за втора поредна година под сянката на строгите мерки за спиране на разпространението на COVID-19.


За разлика от предишни години улиците този път бяха абсолютно пусти. Хората празнуваха празника вкъщи заедно с най-близките си в семейството, а много бяха сами. Тъй като властите разрешиха само общите байрамски молитви в джамиите, някои поклонници се възползваха и се насочиха на там, за да се включат в молитвите, като носеха защитни маски и се опитваха да спазват социална дистанция.


Имамите също призоваха присъстващите да се въздържат от традиционни семейни посещения на фона на пандемията.


За първи път от 87 години насам в „Света София“ в Истанбул се проведе сутрешната молитва на Шекер Байрам, водена от ръководителя на дирекция „Религиозни въпроси“ (Диянет) Али Ербаш. Той произнесе байрамската проповед, държейки меч в ръка, „вековна османска традиция, която означава завоевание“, съобщава държавната Анадолска агенция.


Стотици поклонници които не можаха да влязат вътре се събраха на площада пред "Света София", която миналата година беше превърната от музей в джамия.

Агенцията припомна, че „в миналото "Света София" е служила като църква в продължение на 916 години и 86 години като музей, но голяма част от своето съществуване - 1453 до 1934 г., близо 500 години - е била и джамия.


През 1985 г. Света София е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


В съответствие със специалното разрешение, дадено от властите при условие, че това е само за първия ден от празника, семейства на загиналите войници в цяла Турция посетиха гробовете на своите близки.


Като част от турската традиция на Байрама, децата отиват от врата до врата в кварталите си, за да получат бонбони и подаръци от възрастните по повод празника. Но тази година децата трябваше да останат вкъщи поради ограниченията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?