Следвайте ни

След 6 месеца протести: Уволниха ректора на елитен турски университет

viber icon

Ректорът на университета Боазичи проф. д-р Мелих Булу беше изненадващо уволнен с президентски указ, подписан от Ердоган снощи. Решението е публикувано в Официален вестник.

Мелих Булу бе назначен за ректор на един от най-елитните турски университети, Боазичи отново с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган от 1 януари 2021 г.

След назначаването на Булу, студенти и академични среди, които настояваха за демократичен избор на ректор, започнаха да протестират в двора на университета. Оттогава вече повече от 6 месеца протестите продължават, но те бяха отразявани предимно от опозиционните медии в страната.

Протестите получиха подкрепа и от други университети. Много студенти бяха задържани по време на демонстрациите, а някои от тях бяха поставени под домашен арест, носейки електронни белезници.

През февруари беше обявено, че с президентски указ в Университета Боазичи ще бъдат създадени Юридическият факултет и Факултетите по комуникация.

Президентът Ердоган критикува остро студентските протести. 

От време на време Ректоратът ограничаваше входа и изхода към кампусите, катко например това стана от 3 юли до 5 юли 2021 г., понеделник, позовавайки се на „рискове за здравето и безопасността“, а учени, които отидоха в кампуса, за да реагират, не бяха допуснати в кампуса от охраната.

Академиците подадоха съдебна жалба, заявявайки, че техните права са нарушени според турските закони.

Дебатите за ректора в Боазичи не започнаха с проф. Булу. През 2016 г. за първи път в университета беше „назначен“, а не „избран“ ректор.  Назначаването на проф. Мехмед Йозкан през ноември 2016 г. предизвика критики в университета.

На изборите за ректора в университета по това време проф.  Д-р Гюлай Барбаросоглу отбеляза рекорд в университетската история, като получи 86 процента от гласовете.  Но не този избран кандидат в изборите за ректор, не беше назначен, а проф. Мехмед Йозкан застана на чело на учебното заведение, което още тогава предизвика остра реакция в академичните среди.

Студентските организации и много учени в университета оттогава твърдят, че ректорът, трябва да е избран, а не назначен. 

Днес в 11 часа турските медии съобщиха, че на мястото на уволнения ректор на университета Боазичи, проф. Мелих Булу, временно е назначен "като пълномощник" неговия сегашен заместник проф. Наджи Инджи.

Междувременно е открита и процедура за нов избор на ректор в университета, като срока за подаване на кандидатури е обявен за 2 август.

Опозиционните партии отчетоха този ход като победа на демокрацията, след 6 месечните протести на студентите и преподавателите. Така новия ректор няма да е "назначен" а "избран" , както настояваха протестиращите. 

След избора обаче, президента Ердоган отново има право по закон да одобри един от кандидатите за ректор, дори и той да не е първия избран. 

Снимки BBC

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?