71

След 48 часа: НАСА ще "стреля" по астероид, за да го отклони от траекторията

NASA

НАСА планира да извърши първото в историята умишлено отклоняване на астероид от орбитата му. Това ще стане на 26 септември. Мишената е двоен астероид, състоящ се от 2 обекта. По-малкият Диморфос е с диаметър от 160 метра, като той се върти около 780-метровият Дидимос, пише dir.bg.

Двойката е открита в края на миналия век и се намира на 9,6 милиона километра от Земята. НАСА твърди, че няма никаква вероятност някой от астероидите да застраши Земята. Това е причина именно те да послужат за първия тест на системата за отбрана на планетата ни от опасни астероиди. 

НАСА е разработила космическият апарат ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test - DART). Той няма да взриви, а вместо това ще се забие със скорост от 22 500 км/ч в по-малкия астероид Диморфос.

Очаква се в следствие на сблъсъка орбитата му около Дидимос да бъде променена, а това в последствие да отклони двойния астероид от неговата траектория в Слънчевата система.

Учените от НАСА подчертават, че тестът няма да застраши Земята по никакъв начин. Според космическата агенция обаче има шанс от 10% ДАРТ да пропусне целта си. В такъв случай апаратът ще ги срещне отново за повторен опит след две години.

И докато сондата ДАРТ ще бъде разрушена при удара в Диморфос, то Европейската космическа агенция готви своя мисия HERA, която ще достигне обекта през 2027 година и ще проучи ефекта на удара от първо лице. Дотогава ще са възможни единствено наземни наблюдения, но поради малките размери на астероида те ще са недостатъчни.

Снимка: NASA
 
 

Въпреки това НАСА обещава кадри от сблъсъка. Те ще са осигурени от италианския нано-сателит LICIACube, който ще е излети заедно с ДАРТ. Задачата на LICIACube е да заснеме удара. LICIACube ще е на разстояние от 55 километра по време на сблъсъка.

Учените допълват, че Холивуд бърка, когато свързва "планетарната защита" със зрелищни експлозии. Раздробяването на обект с взрив създава множество по-малки космически тела, които потенциално носят опасност, допълват учените. Това би бил адекватен метод само за предотвратяване на сблъсък с астероид, открит месеци преди възможния удар.

Според астрономите ранното откриване и отклоняване в начален етап е най-добрият начин, по който да предпазим планетата си. ДАРТ ще тества дали това е възможно.

Успехът на ДАРТ ще има значение за цялото човечество, споделят участниците в мисията на НАСА.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?