2374

След 3 дни насилие: Примирието между Израел и "Ислямски джихад" влезе в сила

Примирие между Израел и палестинската организация "Ислямски джихад" влезе в сила, съобщава БТА. Египетски представители работиха за постигането на споразумение, в опит да сложат край на продължаващото близо три дни насилие. Израел порази мишени в Газа, а екстремисти изстреляха стотици ракети, проникнали дълбоко в територията на еврейската държава.

Ракетният обстрел и въздушните удари продължиха до договореното начало на примирието в 23:30 ч. (20:30 ч. по Гринуич). При конфликта загинаха над 40 палестинци, включително 15 деца и 4 жени. Израел заяви, че атаките му срещу "Ислямски джихад" имат превантивна цел и добави, че някои от смъртните случаи се дължат на отклонили се ракети, изстреляни от Газа.

По-късно световните агенции разпространиха съобщение, че от израелска страна са наненсени удари по позиции на "Ислямски джихад" в Газа няколко минути след влизане в сила на примирието с палестинската въоръжена група "в отговор на ракети, изстреляни към израелска територия".

Израелската армия обаче е категорична, че последните ѝ удари в Газа са били нанесени няколко минути преди влизането в сила на примирието.

Първоначално тя съобщи, че нанася удари по позиции на палестинската въоръжена група няколко минути след прекратяването на военните действия, което влезе в сила в 23:30 ч. местно време (20:30 ч. по Гринуич), по силата на споразумение, договорено с помощта на Египет. Но във второ изявление за медиите съобщението беше коригирано, като израелските въоръжени сили уточниха, че са извършили ударите "в 23:25 ч." местно време (20:25 ч. по Гринуич).

"Това беше последният удар на армията преди прекратяването на огъня, планирано за 23:30 ч.", според прессъобщението.

"Ислямски джихад" от своя страна заяви, че "ще преустанови враждебните действия" от този момент, но предупреди, че си запазва "правото да отговори на всяка последваща агресия".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?