Следвайте ни

След 29 години война Армения загуби цял Карабах

viber icon

Арменските премиер Никол Пашинян подписа в понеделник ново мирно споразумение с Азербайджан, което слага край на Втората карабахска война. Договорът е подписан с посредничеството на Русия.

С него страната се принуди да върне на съседа си около половината от спечелените във войната от 1994 година територии около спорния район. Самата война започна в 1991.

Армения губи трите защриховани района и няма да си върне превзетите от Азербайджан земи южно от Степанакерт /под жълтата линия/

Новината предизвика бунтове в Ереван. За арменците това е равносилно на капитулация и предателство. „За какво се бихме и ляхме кръв толкова години”, написаха в социалните мрежи десетки хиляди разочаровани хора.

Етническото разпределение в района през 1989. Червените точки са местата с предимно арменско население - сините с азербайджанци.

Окупираните от арменците земи бяха 11 332 кв. км. От тях 4400 се падаха на спорния район Карабах, който е анклав в сърцето на Азербайджан. Интересното е, че тази територия с площ колкото Косово имаше население от само 142 хиляди души.

Останалите – в азерските територии около него, които даваха пряка териториална връзка с Армения. С подписа на Пашинян Азербайджан си връща над 5500 кв. км. от окупираните територии.

Арменски Т-72 улучен в битка, който е превърнат в паметник

Баку ще си запази контрола и над останалите територии, които превзе след 27 септември. Така под арменска власт остават малка част от самия анклав Нагорни Карабах и парче земя северно от него.

За тях твърда договорка няма – Азербайджан предлага автономия, а Армения иска пълна независимост.

Самият Пашинян опита да обясни решението си във Фейсбук така:

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. тази нощ. Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин. Това не е победа, но не е и поражение, ако не признаваме себе си за загубили. Ние никога няма да се признаем за загубили". 

Споразумението има 9 основни точки. Според тях воюващите страни трябва веднага да спрат враждебните действия и да останат на позициите си. Започва размяна на пленници и връщане на телата на загиналите.

Гневни арменци щурмуваха парламента

До 1 декември Ереван трябва да върне на Баку трите окупирани досега района. Те не влизат в границите на Нагорни Карабах и са между анклава и самата Армения. Това са Келбаджарски, Агдамски и Лачински район. 

Засега република Нагорни Карабах ще продължи да съществува, но никой не може да каже какъв точно е статутът й. Баку си запазва и контрола на териториите, които превзе южно от Степанакерт.  

Армения ще получи коридор за връзка между териториите си и остатъка от Нагорни Карабах през Лачин. Баку също ще има коридор за достъп до своя отделен район Нахичеван.

Седма точка от договора предвижда връщането на азерските бежанци в окупираните 26 години територии. Тя е  много болезнена за арменците, защото сякаш изтрива всичките им усилия в тази десетилетна война.

Русия си извоюва правото да е главен диригент в потушения конфликт. Няма кой друг да гледа в тази посока сега – Европа се люшка между вълните на ковид-епидемията, Америка не знае кой ще й е президент, а Турция никога няма да бъде допусната в постсъветското пространство за нещо повече от наблюдател.

Между спорещите страни ще бъдат разположени 6 руски бази с миротворци. Общият им брой е 2000 души.

Ще имат 5-годишен мандат. След изтичането му той ще може да бъде продължен по желание на страните. 

Кризата показа на прозападният премиер Пашинян, че Западът няма нито намерение, ни сили да се намесва на арменска страна в този конфликт. Преподавателят в СУ по „Арменистика и кавказология” доц. д-р Петър Голийски казва пред сайта "Гласове", че с мирната договореност Москва е показала на арменците, че единствено Русия може да им помогне.

С подписа на Пашинян Ереван на практика капитулира и загуби почти всичко завоювано през 1994. Простата сметка показва, че силите са неравни.

3-милионна бедна Армения се бори с 9,7 милионния богат на петрол Азербайджан. Икономика с БВП от 13 милиарда долара се опитва да купува оръжие колкото страна с БВП от 45 милиарда. 

Постът във Фейсбук на Никол Пашинян получи хиляди гневни арменски коментари като „предател” и „турчин”. Много жители на Ереван излязоха да протестират срещу прекратяването на военните действия.

Председателят на парламента Арарат Мирзоян бе пребит и след това спешно опериран. След това тълпата тръгна към правителствената вила на премиера.

Сградата оцеля от погром само защото се оказа, че той не е там. Арменците искат оставката му и Пашинян сигурно ще я подаде. Друга вероятна последица от новия договор ще е обръщането на арменците към Русия.

Илюзията, че на англо-саксонския Запад му пука за най-старата християнска държава окончателно умря. 

Национална катастрофа

За арменците договорът от понеделник е национална трагедия – като неспазването на Севърския договор от Турция след края на Първата световна война.

Голяма Армения, според Севърския договор от 1919 година

Тогава страната за малко да бъде отново велика – с територия от над 160 хиляди кв. км. и с излаз на Черно море. За няколко месеца бе изядено отново от Турция на Ататюрк и от Съветска Русия на Ленин. Западът пак не помогна.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?